Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Mayıs toplantısında faiz oranlarını değiştirmeyerek 1,50-1,75 aralığında bıraktı ve enflasyonun yüzde 2 hedefine yakın olduğunu kaydetti.

Fed yetkilileri, faiz oranlarında değişikliğe gitmedi ve faiz artırımlarında kademeli bir patika izleyecekleri yolundaki niyetlerinde bir değişikliğe gitmeksizin, enflasyon oranının hedefe yakın olduğunu kaydetti.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), Çarşamba günü faiz kararı sonrası Washington'da yaptığı açıklamada, "12 ay bazında enflasyonun, orta vadede komitenin simetrik yüzde 2 hedefi yakınında seyretmesi bekleniyor," dedi ve "Komite, ekonomik koşulların federal fon oranında daha da kademeli artırımları garanti edecek şekilde evrilmesini bekliyor" şeklinde görüş bildirdi.

Yetkililer, enflasyon hedeflerinin "simetrik" yapısına bir referans ekleyerek, enflasyonun yüzde 2 hedefini aşmasına izin verme konusundaki istekliliklerini işaret ediyor olabilir.

FOMC ayrıca, Mart ayındaki açıklamadaki ekonomik görünümün "son aylarda güçlendiği" şeklindeki referansı kaldırarak, ilk çeyrekte büyümedeki zayıflığı da not etti. Yetkililer bunu, işletme yatırımlarındaki güçlü büyümeyi not ederek dengeledi.

ABD'de ekonomik büyüme, önceki üç çeyrekte ortalama yüzde 3'ün üzerinde gerçekleştikten sonra, yılın ilk çeyreğinde yıllıklandırılmış rakamla yüzde 2.3'e yavaşladı.

Federal fon faizinin değiştirilmeyerek yüzde 1.50-1.75 aralığında bırakılma kararı sıfıra karşı sekiz oyla alındı. Bu FOMC toplantısının ardından basın toplantısı yapılmadı.

Fed'in bu değerlendirmeleri, politika yapıcıların faizi bu yıl Haziran ayındaki toplantıda ikinci kez artıracakları yolundaki beklentilerini muhtemelen değiştirmeyecek.

Yetkililer, ekonomik görünüme ilişkin kısa vadeli risklerin "neredeyse dengeli" olduğu yolundaki görüşlerini değiştirmedi. Bu durum, politika yapıcıların faizleri yavaş bir şekilde arttırma şeklindeki görüşlerini kayda değer bir biçimde değiştirmeye hazır olmadıklarını işaret ediyor.

Fed gösterge faizi geçen yıl üç kez artırdı ve bilançosunu da yavaş bir şekilde daraltmaya başladı. Yetkililer Mart ayında 2018 yılında toplam üç ila dört faiz artırımı beklediklerini işaret ettiler.

FOMC'nin iki gün süren toplantısı, merkez bankasının enflasyonu izlemeyi tercih ettiği göstergenin, Nisan 2012 yılından bu yana neredeyse her ay yüzde 2 hedefinin altında kaldıktan sonra bu hedefi gördüğünü gösteren verinin açıklanmasının ardından sonuçlandı.

Politika yapıcılar, enflasyonu hedef seviye yakınında tutmayı amaçlarken, maksimum sürdürülebilir istihdamı sağlamayı ve tarihinin ikinci en uzun ekonomik büyümesini de sürdürmeyi istiyor.

ABD'de Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan yıllık bazda kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, Mart ayında, Şubat ayındaki seviyesi olan yüzde 1.7'den yüzde 2'ye yükseldi.

Fed Mart ayı toplantısında faiz oranlarını 25 baz puan artırarak yüzde 1,50-1,75 aralığına yükseltmişti.

Bir sonraki Fed FOMC toplantısı 12-13 Haziran'da yapılacak.