Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Çalışma Bakanlığı, Cuma günü ABD saatiyle 08:30'da tarım dışı istihdam ve işsizlik rakamlarını açıklayacak. 

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistler, istihdamın Mart ayında 103,000 artmasının ardından Nisan ayında 193,000 civarında artmasını bekliyor. 

Ülkede işsizlik ise, Mart ayında da yüzde 4.1'de kalarak 6 ay arka arkaya aynı seviyede seyretti. Ekonomistler, işsizlik oranının Nisan ayında 2000'den bu yana en düşük seviye olan yüzde 4'e inmesini bekliyor. 

Ortalama saatlik kazançlarda ise aylık düzlemde yükseliş beklenirken, yıllık düzlemde değişim beklenmiyor. 

-Ne gözlenecek?

İstihdam rakamlarının beklentiyi karşılaması durumunda, ülkede işe alımlar, 91. ayda da artış göstermiş olacak. 

Dikkatler, maaş büyümesi üzerinde olacak. Wall Street ekonomistleri ve Washington politika yapıcıları, Nisan ayı verisinin maaşların daha hızlı büyümekte olduğuna dair kanıt sunup sunmadığını yakından izleyecek. 

Maaş büyümesinin yüzde 3'e doğru ilerlemesi, Fed'i sıkılaşma döngüsünde işaret edilenden daha agresif adımlar atmaya teşvik edebilir. 

Deutsche Bank'ta üst düzey ekonomist Matthew Luzzetti, "Maaş büyümesinde hızlanma, işgücü piyasasının sıkılaşmakta olduğunu ve Fed'in daha agresif hareket edebileceğini öne sürecek" dedi ve "Fed'in bu hafta düzenlediği toplantıdaki tahminlere göre, yetkililer, bu yıl toplam 3 kez faiz artışında bulunacak. Ancak güçlü bir maaş büyümesi, enflasyondaki hızlanmaya ilişkin korkuları yatıştırabilir ve yetkilileri dördüncü bir faiz artışına itebilir" diye konuştu. 

NYT