Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de 5 yıllık - 30 yıllık tahvil getiri eğrisi, Perşembe günü 2007'den bu yana olan en yatay halini aldı. Ülkede Nisan ayı enflasyon rakamının beklentinin altında kalması ve tahvil ihalesine rekor seviyede talep gelmesi, yatırımcıların uzun vadeli tahvil bulundurmaya dair güvenini destekledi. 

5 yıllık ve 30 yıllık tahvillerin faizleri arasındaki fark, 4 baz puanın üzerinde daralırken, 2 yıllık - 10 yıllıkların getiri eğrisinde de aşağı yönlü bir yataylaşma gözlendi. 



ABD enflasyonunda geçtiğimiz aylarda görülen hızlanmanın ardından Nisan ayı rakamında yumuşama gözlendi. Verinin de etkisiyle, ABD Hazinesi'nin 30 yıllık tahvilde düzenlediği ihalede talep, 17 milyar dolar ile bu zamana dek görülmemiş bir seviyede gerçekleşti. 

Guggenheim Partners'ın CIO'su Scott Minerd, "Uzun vadelilerin faizinin kısa vadelilerin faizinden daha hızlı bir oranda düşmesi, enflasyonun bir problem olmadığını işaret ediyor" dedi ve "Ancak bu, Fed'i bu yıl üç kez daha faiz artırma planından alıkoymaz" diye konuştu. 

ABD'de 30 yıllık Hazine tahvillerinin faizi, Perşembe günü yaklaşık 5 baz puan ile diğer tüm vadeli tahvillerin faizinden daha sert bir düşüş sergiledi ve yüzde 3.11'e indi.