Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(23:30'da güncellendi)

Dolar Türk Lirası karşısında 4.46 seviyesini de aşarak tarihinin en yüksek seviyesini gördü.  10 yıllık tahvil faizi 60 baz puan yükseldi. Sterlin/TL paritesi 6 seviyesinin üzerinde seyrediyor.

Güne 4.3675 seviyelerinden başlayan kur, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Bloomberg International'a verdiği mülakatta para politikasına ilişkin değerlendirmelerinin ardından sabah saatlerinde 4.39 seviyesine kadar çıkarak rekor seviyelere ulaştı, Moody's'in Türkiye değerlendirmesinin ardından 4.4744 ile rekor tazeledi. Parite akşam saatlerindeki gevşemeyle, 4.44 seviyesinde dalganıyor. 

Moody's Türkiye'deki makro trendlerin ülkenin kredi notu için olumsuz olduğunu, Türkiye'deki ortodoks olmayan para politikası konusunda endişeli olduklarını bildirdi.

EURO DA REKORDA 

Euro/TL de 5.30 ile tüm zamanların rekoruna ulaştıkran sonr akşam saatlerinde 5.26'ya gevşedi.  Borsa günü yaklaşık %1.7 düşüşle 101 bin puandan kapattı. 

ABD'de 10 yıl vadeli tahvil faizlerinin yükselmesi ve buna bağlı olarak doların dış piyasalarda da yükselmesi kurdaki bu hareketi destekledi. Gelişen piyasa paralarının neredeyse tamamı dolar karşısında düştü. Lira, Rand'ın ardından dolara karşı en çok değer kaybeden ikinci para birimi oldu. 

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.4 yükseldi.

Tokyo'da SBI'ın sabit getirili menkul kıymet işlemlerinden sorumlu genel müdürü Tsutomu Soma, Bloomberg News'a yaptığı değerlendirmede, "Piyasa muhtemelen, hızlanan enflasyon dikkate alındığında ve para birimindeki düşüşleri durdurmak için, TCMB'nin faiz artırımına gitme ihtiyacında olduğunu düşünüyor. Ancak siyasetçiler genellikle faiz artırımlarından hoşlanmazlar" dedi.