Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen Bloomberg HT'deki Akıllı Para programına konuk oldu.

Piyasalardaki son bozulmayı değerlendiren Gürleyen cari dengenin bozuk, dış dengenin fazla olduğunu belirterek "bir de para politikasında daha merkezi bir yapı olacağı sinyalleri veriliyor. Bu nedenle diğer gelişen piyasalardan daha fazla değer kaybediyoruz" dedi.

Merkez Bankası beklentilerini anlatan Gürleyen şu anki gelişmelerin 2014 yılına benzer olduğunu, geç kalınırsa MB'nin daha fazla faiz artırması gerekebileceğini ifade etti.

Gürleyen şu değerlendirmeyi yaptı; "Merkez Bankası enflasyon düşmeye başladığı zamanlarda hemen faiz indiriyor, yükseldiği zamanda faizi çok daha geç artırıyor. Kur üzerinde büyük saldırı olunca faizi daha geç ve daha çok artırmak durumunda kalıyor. Bugünkü olaylar bir anlamda 2014 Ocak'takine benzer bir yöne doğru gidiyor. Ne kadar geç kalırsak ve dışarıdaki kriz ne kadar uzun sürerse o kadar yüksek faiz artırmak zorunda kalacak" 

Gürleyen yapısal risklerin ise faiz artışıyla çözülemeyeceğini hatırlatarak "Ama risk varsa getiri oranını artırarak ülkeyi daha cazip hale getirebilirsiniz..." dedi.

- PİYASA DOSTU POLİTİKALAR

Piyasa dostu politikaların ortaya çıkması gerektiğini kaydeden Gürleyen piyasaya doğru mesajlar verilirse kur ve tahvilde düzelme olacağını söyledi.

Merkez Bankası döviz kurlarındaki hızlı çıkış nedeniyle Ocak 2014'te olağanüstü toplantıyla politika faizi olan 1 haftalık repo faizini % 4.5'tan % 10'a yükseltmişti.