Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(19:30'da güncellendi)

Dolar/TL dünkü sert dalgalanmaların ardından yeni güne yükselişle başladı. 

Dolar dün öğlen saatlerinde 4.50 seviyesini de kırarak tarihi yüksek seviyeye çıktı. Kur daha sonra TCMB Başkanı Murat Çetinkaya ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşeceği haberi ve Merkez Bankası'nın "gelişmeleri izliyoruz, gerekli adımlar atılacaktır" açıklamasının ardından düşüşe geçti ve akşam saatlerinde 4.40'ın altına çekildi.

Dolar Perşem günü yaklaşık %1 yükselerek 4.45'e çıkarken, euro %0.9 artışla 5.26 seviyelerinde işlem görüyor. Dolar endeksi bugün 93.4 seviyelerinde seyrediyor.

MERKEZ'DEN FAİZ SİNYALİ Mİ?

İş Portföy Başekonomisti Nilüfer Sezgin Bloomberg HT'ye Merkez Bankası'nın dünkü duyurusunun faiz artış işareti olduğunu söyledi.

Sezgin "Merkez Bankası'nın açıklaması faiz artışı olacağının önceden açıklanması olarak değerlendirilebilir. 7 Haziran'daki toplantısında faiz artışı geleceğini söylemiş oluyor ama öncesinde ara toplantı olabilir mi yakından izleniyor. Ben 7'sine kadar bekleyeceğini düşünüyorum" dedi.

 
HAKAN ATİLLA DAVASI

Dün ABD'deki Hakan Atilla davasıyla ilgili kararla önemli belirsizliğin geride bırakıldığını belirten Sezgin "bankaya dair karar beklenecek ama davanın nihaileşmesi belirsizliğin atlatılması demek. Ona rağmen kurda çok rahatlama görmedik o nedenle faiz artış ihtiyacı devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Kurdaki yüksek seviyelerin ekonomik göstergelerle uyumlu olmadığını kaydeden Sezgin TL'nin değer kaybı sürerse reel ekonomiye yansımaları olacağını, bu değer kaybının durdurulmasının ekonomik göstergeler açısından gerekli olduğunu sözlerine ekledi.

Bugün yurt içi ve yurt dışında kurda etkili olacak kritik bir veri akışı bulunmuyor. Siyasi cephedeki gelişmeler takip edilecek.