Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolardaki yükseliş ve ABD 10 yıllık Hazine tahvillerinin faizinin 2011'en bu yana en yüksek seviyeye ulaşması, gelişen ülkelerin politika yapıcılarının faizleri ekonomist beklentilerinden daha hızlı bir şekilde artıracağı yönündeki fiyatlamaları destekliyor. 

Gelişen ülkelerin para politikasını sıkılaştırmayı başaramamasına ilişkin endişeler, yatırımcıların bu ülkelerdeki şişkin cari açıklara yoğunlaşarak gelişen paralardaki satışları tetikleme ve enflasyonun hızla yükselmesine yol açma olasılığına ilişkin risk oluşturuyor. 

Durumun yansımaları, politika faizini yüzde 40 seviyesine çeken Arjantin'de en belirgin şekilde görülüyor. Analistler, Endonezya, Hindistan ve Filipinler'den de faiz artışı bekliyor. 

Hong Kong'da HSBC Holdings Plc.'de Asya ekonomisi araştırma direktörü Frederic Neumann, "Fed harekete geçmişken gelişen ülke merkez bankaları, geride kalmamaya çalışır" dedi.



Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'den gelen açıklamaya göre ise, gelişen piyasaların gelecek yıllarda parasal sıkılaşmaya gitmek zorunda kalacak olma durumu, yatırımcılar tarafından kesin gözüyle bakılıyor olmasa da, kaçınılmaz. Fitch, özellikle Türkiye ve Brezilya gibi bazı gelişen ülkelerin para politikasının aşırı genişlemeci olduğu görüşünde.