Lira düştü ama Türkiye varlıklarında "TCMB" sonrası değerlenme görülebilir
TL düşse de, TCMB'nin faiz artışının ardından Türkiye varlıklarında değerlenme görülebilir
TL düşse de, TCMB'nin faiz artışının ardından Türkiye varlıklarında değerlenme görülebilir
Türkiye'de reel faizlere, tahvil eğrisine ve kurumsal kazançlara bakıldığında, risk-kazanç denkleminin gelişme kaydetmiş olduğu görülüyor.
Para birimleri
Türkiye'de ana faiz ve enflasyon arasındaki açıklık, 2017 yılının Kasım ayından beri artıyor. Ülkenin bir zamanlar ekside olan reel faizi, dünyanın en iyi getirilerinden biri haline geldi.
Çarşamba günü yüzde 16.5'e yükseltilen politika faizi ve TÜFE arasındaki fark, 5.65 yüzdelik puana tırmandı. Rusya'da reel faiz 4.85 yüzdelik puanda iken Güney Afrika için bu rakam, 2 yüzdelik puan.
Tahviller
Yatırımcılar, bir süre için, enflasyonun daha uzun vadede ılımlılaşacağı yönündeki beklentiler ile Türkiye uzun vadeli tahvillerinde değer görmekteydi. 10 yıllıkların faizi, 2017 yılının başında 2 yıllıkların faizinin altına inmişti ve şu an bu iki faiz arasındaki açıklık, 257 baz puan ile rekor seviyede.
Rabobank'ın gelişen piyasa stratejisti Piotr Matys, "Lirada yeteri miktarda istikrar görüldüğü an, Türkiye tahvillerine ve hisselerine olan talep artacaktır" şeklinde görüş bildirdi.
Hisseler
Türkiye'de kurumsal kazançlar, yaklaşık bir yıldır analist beklentilerinin üzerinde geliyor. Analistler, fazla kötümser olabilir.
Yatırımcılar, Türkiye şirketlerinin beklentilerin üzerindeki performansından pay alabilmek için beklenen her 1 dolarlık kar için 7 dolardan daha az bir miktarda ödemede bulunacak. Diğer gelişen ülkelerde bu fiyat, ortalama 12 dolar seviyesine yakın.