Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de bu hafta 2 önemli veri piyasaların radarında olacak. Cuma günü Mayıs ayı tarım dışı istihdam verisi açıklanacak. Nisan ayında 164 bin artan istihdamın Mayıs ayında 190 bin artması, işsizlik oranının ise 2000'den beri en düşük seviye olan %3.9'da kalması bekleniyor.

Mayıs verisi de güçlü gelirse Fed'in gelecek ayki toplantısında faiz artırma ihtimalinin daha da güçleneceği belirtiliyor.

İstihdam verisinde Fed'in dikkate aldığı ücretler de önemli olacak. Ortalama saatlik ücretlerin aylık %0.2, yıllık %2.6 artması bekleniyor.

ENFLASYON

Fed'in favori enflasyon göstergesi olan PCE rakamı da Perşembe günü açıklanacak. PCE Enflasyon Mart ayında bu yıl ilk kez, 2012'den beri de 3. defa %2'lik hedefe yükselmişti.

Fed'in Mayıs ayı tutanaklarında yetkililer enflasyonun %2 yakınında kalacağını öngörmek için erken olduğunu bildirmişti.

DOLARA ETKİSİ

Ak Yatırım yolladığı bir notta çekirdek PCE'nin Nisan'da aylık %0.1, yıllık %1.8 artmasının beklendiğini belirterek şu değerlendirmeyi yaptı;

"Mart ayından bu yana baz etkisinin de yardımıyla hızlı artış gösteren çekirdek PCE önümüzdeki aylardan itibaren yatay/aşağı yönlü seyredebilir. Burada üretici fiyatlarında, sağlık, finansal hizmetler kaynaklı gerilemenin tüketici fiyatlarına yansımaya başlayabileceğini düşünüyoruz. Diğer bir deyişle, bizim beklentimiz gerçekleşir ise önümüzdeki aylardan itibaren sakin seyredebilecek olan enflasyon ABD faizleri ve dolar üzerinde yukarı yönlü baskının azalmasına neden olabilir."

Kurum, istihdam verilerinde ise ücretlerin beklentilerin altında kalabileceğini, bu durumun dolar ve ABD faizleri için negatif olabileceğini öngördü.