Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dolar bugün yükseliş ve düşüşler arasında gidip geliyor.

Dün Merkez Bankası'nın sadeleştirme kararıyla 4.60'lardan 4.55'e gerileyen Dolar/TL yeni güne düşüşle başladı. Kur erken saatlerde 4.56 seviyelerinde işlem görürken düşüşünü tersine çevirerek %1.10 artışla 4.63'ün üzerine yükseldi. Kur daha sonra yeniden yükselişini sonlandırarak akşam saatlerinde %0.7 düşüşle 4.54'ten işlem gördü.

Erken saatlerde 5.31'de işlem gören euro gün içinde 5.34'e yükseldi, ardından 5.30'e indi, sterlin 6.08'den 6.12'ye yükseldi, ardından yeniden 6.08'e geriledi.

Dolar endeksi bugün %0.4 yüksek seyrederken euro da dolar karşısında %0.5'in üzerinde değer kaybediyor. Doların 3. günde de gelişen piyasa paralarına karşı değer kazanması TL'nin bugünkü değer kaybında etkili oluyor. İtalya'daki siyasi risklerin de TL'nin düşüşünde etkili olduğu belirtiliyor. 


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası dün sadeleştirme hamlesiyle politika faizini yüzde 16,50'ye yükselteceğini, faiz koridorunun üst bandının da yüzde 18'e çıkacağını açıkladı. Uygulama 1 Haziran'da başlayacak. Uzmanlar, kararın Merkez Bankası'nın öngörülebilirliğini artırdığına dikkat çekerken bu adım piyasalarca da olumlu algılandı, düne 4.66 seviyelerinde başlayan kur 4.55'e geriledi. Borsa %3'ün üzerinde yükseldi. 10 yıllık tahvil faizi de dün Cuma kapanışa göre 57 baz puan düşüşle % 14.11'e kadar geriledi.   

Uzmanlar kurun bu adım sonrası kademeli olarak düşebileceğine dikkat çekiyor.

Çift haneli enflasyon ve yüksek cari açık nedeniyle Lira 2008'den beri en kötü aylık performansını kaydediyor.




 
PİYASALARDA BU HAFTA

Piyasalarda gözler Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın Londra ziyaretine çevrildi. Şimşek konuya dair “Kararlı politika adımlarımız, iyi iletişim ve güçlü uzun vadeli hikayemiz ile Türkiye'nin pozitif ayrışması için yoğun çaba içindeyiz.” açıklamasını yaptı.

Günün devamında ABD'de Tüketici Güveni ve S&P konut fiyatları Cuma günü ise ABD tarım dışı istihdamı piyasaların radarında olacak.