Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Azimut Portföy Genel Müdürü Murat Salar "doların 5'lere yaklaşmasının tek nedeninin Merkez Bankası olmadığını, dolayısıyla iyileşmenin de tek başına Merkez Bankası ile olmayacağını söyledi.

Merkez Bankası'nın attığı adımları değerlendiren Salar siyasi kanattan da senkronize mesajlar verilmesinin önemli olduğunu, Merkez Bankası'nın yüksek sesle desteklendiğini vurguladı.

Salar konuya dair "Çarşamba günü MB'nin olağanüstü toplantısıyla birlikte piyasaya siyasi kanattan da senkronize mesajlar verilmeye başlandı. Bu en önemli değişimdi. Hükümetin de kur konusuna yaklaşımında değişim var. Merkez Bankası yüksek sesle desteklendi ve bir şekilde yetkilendirildi, arka arkaya kararlar alındı" dedi.



"ÖNEMLİ OLAN BAKIŞ AÇISI FARKLILIĞI"


Sorunun kısa sürede çözülemeyeceğini belirten Salar "ciddi bir algı erozyonu oluştu. Ama pozitif anlamda çok önemli değişim var, piyasanın hassasiyeti dikkate alındı, diğer kısımları teferruat, önemli olan bakış açısı farklılığı" diye konuştu.
 
Finansal Danışman Ali Ağaoğlu Merkez'in adımının 'sadeleşme değil, normalleşme' olduğunu söyledi. Ağaoğlu "En iyi tarafı şu; artık Merkez Bankası 4 - 5 faiz açıklamayacak, biraz daha normalleşmeye doğru atılmış bir adım diye bakıyorum" yorumunu yaptı.



PİYASALARA ETKİSİ

Fon Yöneticisi Volkan Sarı ise Merkez'in adımının geç de olsa atılması gereken bir adım attığını ancak bir tasarruf paketi gelmedikçe adımların etkilerinin kalıcı olmayacağını söyledi.

Dışarıdaki rahatlama ve MB'nin adımlarının piyasanın tansiyonunu bir miktar düşürdüğünü belirten Sarı "Buralarda kısa vadede biraz daha stabilize olabilir ama bir anda bittiğini söylemek kolay değil. Kura tekrar ataklar gelebilir, bunu önlemek için de ciddi tedavi gerekiyor. Bütün problemlerin kaynağı maliye tarafı. Gerek iktidar gerek muhalefet partileri çok ciddi vaatlerde bulunyor. Bunun karşılığında kaynak yaratmak gerekiyor. Şu anda Türkiyede yaşanan en büyük sıkıntı seçim ekonomisi ugyulaması ve popülizm noktası" değerlendirmesini yaptı. 

Sarı 7 Haziran toplantısında MB'den bir adım atmasını beklemediğini de sözlerine ekledi.