Ağbal: Maliye politikasında benzeri sıkılaştırmaya gideceğiz
Maliye Bakanı Naci Ağbal Bloomberg HT'ye emeklilere bayram ikramiyesinin kalıcı bir düzenleme olduğunu, önümüzdeki yıllarda da süreceğini belirtti.
Maliye Bakanı Naci Ağbal Bloomberg HT'ye konuk oldu.
Ağbal emeklilere bayram ikramiyesinin kalıcı bir düzenleme olduğunu, önümüzdeki yıllarda da süreceğini belirtti.
Ağbal kurumlar vergisinin düşeceğini açıkladı.
Türkiye'nin güçlü yönlerinden birinin kamu maliyesi olduğunu belirten Bakan mali disiplinden taviz verilmeyeceğini ifade etti. Bakan "Kamu maliyesi göstergeleri çıpa olmaya devam ediyor. Türkiye'nin kamu borcu düşük ve yönetilebilir seviyelerde" dedi.
Ağbal'ın konuşmasında öne çıkanlar şöyle;
Bugün borç stokunun yüzde 60’ı TL üzerinden. 2002 yılında Türkiye kamu yaklaşık 9 ay borçlanırken, şu anda bizim borçlanma vademiz 72 ayın üzerinde. Eskiden 100 lira vergi geliri toplardık, 85 lirasını faiz olarak öderdik. 2017 rakamını vereyim, 100 lira vergi topluyoruz, sadece 11 lirası faiz harcamalarına gidiyor.
Son yıllarda harcama artışı doğuran bazı kararlar nedeniyle bir takım kaygılar ifade ediliyor ama hala kamu maliyesi ekonominin en sağlam göstergelerinden biri
Yine bütçe açığı seviyesi yüzde 1'ler seviyesinde devam edecek. 2018 başında 2018 bütçesini dengelemek için bütçe açığında meydana gelecek artışları karşılamak için düzenlemeler yaptık, vergi düzenlemeleri yaptık
"MALİYE POLİTİKASININ PARA POLİTİKASINA GÜÇLÜ DESTEĞİ OLACAK"
Ekonomi ve maliye politikaları uyum içinde olacak
Para politikasında son dönemde alınan kararlara paralel olarak maliye politikasında da benzeri bir sıkılaşmaya gireceğiz
Kamu maliyesi dengesi üzerinden para politikasına güçlü bir destek vereceğiz
Maliye politikası önümüzdeki dönemde fiyat ve vergi ayarlamaları bakımından enflasyon beklentilerini aşağıya çekecek, enflasyonist baskılara neden olmayacak bir kamu maliye çerçevesi oluşturacak. Yine kamu harcamalarının kompozisyonu bakımından da özellikle para politikasının oluşturmaya çalıştığı ve ekonomik çerçeveye uygun bir kamu harcamaları kompozisyonu oluşturacağız.
Şu anki koşullarda maliye politikasının her manada para politikasına destek vermesi lazım, daha sıkı duruş oluşturmak gerekiyor, bu konuda sıkıntı yok
Enflasyonu bozacak vergi ayarlamalarından ısrarla kaçındık.
Önümüzdeki dönemde de vergi ayarlamaları bakımından enflayonist baskılara neden olmayacak kamu maliyesi çerçevesi oluşturulacak.
Ak Parti olarak hiçbir zaman seçim ekonomisi perspektifinden hareket etmedik
"BAYRAM İKRAMİYESİNİN ETKİSİ 22.3 MİLYAR LİRA OLACAK"
Torba kanunların içerisinde sosyal güvenlik sistemine ilişkin vatandaş lehine düzenlemeler yaptık bunlar kamu maliyesine önemli yük getirmiyor.
Emeklilere bayram ikramiyesi kalıcı bir düzenleme, önümüzdeki yıllarda da olacak. Emekliklere bayram ikram düzenlemesinin bütçeye 22.3 milyar lira etkisi olacak.
29 yaşından küçük genç girişimcinin 1 yıl boyunca devlet olarak sosyal güvenlik primlerini biz ödeyeceğiz. Buradan yaklaşık 300 milyon liralık maliyet olacak ama ben bunun genç girişimlerin önünü açacağını düşünüyorum
OVP çalışmalarına seçimden hemen sonra başlayacağız
Yl sonunda kamu maliyesinde hedefler tutturulacak
Üretim ekonomisinin canlandırılması konusunda düzenlemeler sürecek
"KURUMLAR VERGİSİ ORANI DÜŞECEK"
Kurumlar vergisi oranları düşecek. Son yapılan artışa kalıcı bir düzenleme olarak bakmadık. Bakanlar Kurulu bunu indirebilir. Kurumlar vergisinde indirime gidilmesi rekabet açısından önemli
Seçimden sonra da Arge, inovasyon konusunda ilave desteklerimiz olur
Ekonominin hem büyümesini, hem olumsuz yan etkilerinin oluşmamasını sağlayacağız, OVP'de büyüme hedefimiz %5.5. Şu anki teknik çalışmalar bu hedefe uygun seyrin ortaya çıktığını gösteriyor. İlk çeyrekte güçlü büyümeyi yakalayacağız.
DURMUŞ YILMAZ'IN AÇIKLAMASINA YANIT
(Durmuş Yılmaz'ın "Maliye Bakanlığı'nın 30 milyar TL danışman bütçesi var" açıklaması)
Bakanlık bütçesinde dediği gibi bir kaynak yok.
Bu konuyla ilgili kapsamlı değerlendirme yapacağım ama Yılmaz'ın kamu maliyesi tablolarından çok anladığını söyleyemem. Daha fazla açıklama yapması kendisinin bilgisizliğini ortaya koyuyor. Onun danışmanlık gibi gördüğü harcamaların hiçbiri danışmanlık değil. Yılmaz açıklamayı bilinçli yaptıysa demek ki bu arkadaşlar iktidara gelirse sağlıkta, eğitimde harcamaları kesecekler. Bu harcamalar danışmanlık harcaması değil. Vatandaşın sağlık, eğitim harcamaları..Hiçbir şekilde içerisinde danışmanlık yok..Kendisi de bir danışman olduğu için danışmanlık ücretine takmış bulunuyor."
KDV REFORMU
KDV reformu çok önemli bir reformdu. Bütün reel sektörle defalarca toplantı yaptık. Bütün sorunları masaya yatırdık. Çok kapsamlı KDV reformunu getirdik ve yasalaştı. Bugün KDV kanunuyla ilgili yıllardır konuşulan bir çok husus; hem büyük işletmeler, hem küçük ve orta ölçekli işletmeler için, bu da olsa denilen ne varsa hepsini yaptık. Tek bir konu kaldı, indirilebilir KDV’nin iadesi konusu. Burada belirli çekinceler, hassasiyetler var. Ben bu çekinceleri de dikkate alarak bu konuda yeni bir çalışma yapabileceğimize inanıyorum. KDV sorununun çözülmesi şart.