Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Spinn Danışmanlık Kurucu Ortağı Özlem Derici Şengül Bloomberg HT'ye Merkez Bankası'nın yüksek enflasyon nedeniyle bir adım atacağını ancak bunun ölçülü bir adım olacağını söyledi.

Şengül "Merkez Bankası'nın yine de bir adım atacağını düşünüyorum. Ama 100 - 150 baz puan gibi büyük hamle şeklinde olmayacaktır, artık ölçülü adımlar atacaktır. MB sinyal etkisini daha fazla kullanmaya çalışacaktır." diye konuştu.

GCM Menkul Değerler'de Araştırma Uzmanı olan Enver Erkan kısa vadede Merkez Bankası'nın Lira'yı korumak adına 100 baz puanlık bir faiz artışına gidebileceğini bildirdi.

100 BAZ PUANLIK ARTIŞ BEKLENTİSİ

Erkan "önceden de Londra’da verilerin sinyaller çerçevesinde yukarı eğilimli bir enflasyon verisi gözleri Merkez Bankası’na çevirmiş durumda...Yerli üretim yeterince desteklenemediği gibi, gıdada ithalatın gıda fiyatını da kura duyarlılığını artırması gibi bir riski vardır. Fed’in faizleri artırmayı değerlendirdiği ve ABD ekonomisinin düzeldiği, reel faizlerin arttığı bir ortamda USD’nin dünyada değerlenmesi söz konusu… Bu yüzden reel faizin paramızı koruyacak seviyelerde olması gerekliliği artıyor, atılması gereken adımların büyüklüğü de… Ülkemize daha çok Döviz girmesini sağlamamız gereken bir ortamdayız. Ancak enflasyon gibi bir baş istikrarsızlık unsuru buna engel olmakta.

Kısa vadede Merkez Bankası TRY’i korumak adına 100 baz puanlık bir faiz artışına gidebilir. Aksiyon almazsa, bu TRY volatilitesini olumsuz etkiler." ifadelerini kullandı.

Erkan uzun vade için, enflasyonda yapısal sorunları yenmek adına çok önemli, ciddi, kararlı çalışmalar yapılması gerektiğimi, yerli üretimin desteklenmesi gerektiğinin de altını çizdi.

ÜFE 15 YILIN ZİRVESİNE, ÇEKİRDEK TÜFE TARİHİ ZİRVEYE ÇIKTI

TCMB kararı Perşembe açıklanacak.

Bugünkü verilere göre tüketici fiyat endeksi Mayıs'ta aylık % 1.62 yıllık % 12.15 artarak beklentileri aştı, yıllık ÜFE de %20'yi aşarak 2003'ten beri en yüksek seviye olarak kayda geçti. Çekirdek TÜFE de Mayıs'ta % 12.64 ile tarihi zirveye yükseldi.