Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Stratejist Evren Bolgün Bloomberg HT'deki Yatırım Kulübü programına konuk oldu.

Dünkü enflasyon verisini değerlendiren Bolgün enflasyonun daha da yükseleceğini, Haziran ve Temmuz'da enflasyonda en tepelerin görüleceğini kaydetti. Bolgün "bu da bizi enflasyonda %14'lere yaklaştıracak" dedi.

Kurun düşüşünde Merkez'in Londra'daki mesajlarının etkili olduğunu kaydeden Bolgün "Londra'da verilen bazı taahhütler var yoksa kurda bu kadar geri çekilme olması mümkün değil. Kurun 4.50'lere inişinin arkasında Merkez'in 'gerekirse faiz artışı yaparız' gerçeği vardı." diye konuştu.

"VOLATİLİTE KRİZ SEVİYELERİNE YAKLAŞTI"

Merkez Bankası'ndan Perşembe günkü toplantıda faiz artışı beklemediğini belirten Bolgün şu açıklamayı yaptı; Şu anki durumda faiz artışına ihtiyaç yok ancak Dolar/TL 'de volatilite 2008'deki kriz seviyelerine yaklaştı. Enflasyonda % 14'e gidersek reel faiz seviyemiz 2'lere gerileyecek, yani biz önümüzdeki aylarda 5'lerin üzerinde reel faiz veremeyeceğiz. Bu da yabancı için yeter mi sorusunu gündeme getiriyor.

İkincisi 24 haziran meselesi. Bundan sonra Türkiye'nin siyasi haritasının nasıl görüntü sergileyeceğine dair netlik yok. Anketler karışık. Dolayısıyla siyasi belirsizlik ihtimali de potada, bunlara bakınca yabancı yatırımcı Merkez Bankası'ndan 50 ile 100 baz puan arasında faiz artışı bekliyor. Ama ben beklemiyorum."