Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:40'ta güncellendi)

Tüm dünyada hisse senetleri, büyük ekonomilerin ticaret savaşının eşiğinden geri adım atacaklarına ilişkin işaretlerle birlikte kazançlarını sürdürdü. Avrupa tahvilleri, Avrupa Merkez Bankası'ndan (AMB) gelen şahin mesajların etkisi ile düşerken, euro güç kazandı.

ABD endeks vadeli kontratları, Asya'daki kazançların ardından, Çin'in daha fazla Amerikan ürünü satın alacağının ve ABD Hazine Bakanlığı'nın Çin'e yönelik daha ılımlı yatırım limitleri konulması taraftarı olduğunun kaydedilmesi ile birlikte yukarı yönde hareket etti. Emtia grubunun büyük kısmı ralli yaptı.

Stoxx Europe 600 Endeksi'nde yer alan şirketlerin yarısından çoğu, endeksin Avrupa ortak para birimi eurodan gelen olumsuz etki ve İtalyan hisselerindeki düşüşten dolayı fazla değişmemesine karşın yükseldi. İtalya'da bankalar, hem parasal genişlemenin sona ermesi ve hem de yeni popülist hükümetin harcama planlarının etkilerine ilişkin endişelerden dolayı düşüşe öncülük ederken, bu ülkenin tahvilleri yeniden değer kaybetti. Sterlin, İngiltere'de ana muhalefet partisinin yumuşak bir Brexit konusunda ısrarcı olmasının etkisiyle güçlendi.

Yatırımcıların dikkatleri şimdilerde, dış ticaret politikasına ilişkin yeni gelişmeler için bu haftanın ilerleyen dönemlerindeki G7 toplantısına ve faizlerin izleyeceği yol konusunda daha fazla fikir elde edebilmek için Fed ve Avrupa Merkez Bankası'nın politika toplantılarına çevrildi. AMB başekonomisti Peter Praet, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, gelecek haftaki toplantının tahvil alım programının ne zaman sona erdirileceğine ilişkin karar almada kilit rol oynayacağını teyit etti.

Diğer taraftan, yatırımcılar, merkez bankasnın para birimindeki düşüşü durdurma çabalarının başarısız olmasının ardından realin 2016'dan bu yana en düşük seviyesinden kapanması sonrası Brezilya varlıklarını izliyor. Güney Afrika randı, iş dünyası güven göstergesinin Ekim ayından bu yana en düşük seviyesine inmedi ve ekonomik görünüme ilişkin endişeleri daha da artırmasının ardından zayıfladı. Hindistan tahvilleri, merkez bankasının faiz artırmasının ardından düşerken, rupi değer kazandı.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Japonya Başbakanı Shinzo Abe Perşembe günü ABD Başkanı Donald Trump ile Beyaz Saray'da bir araya gelerek Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile ABD Başkanı'nın gerçekleştirmesi planlanan kritik zirveyi görüşecek.

*Euro Bölgesi GSYH verisi Perşembe günü açıklanacak.

*Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Perşembe günü faiz kararını açıklayacak.

*G7 Liderler Zirvesi Cuma günü Quebec'te başlayacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 06:40'ta yüzde 0.05'ten az yukarıdaydı.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.2 tırmanarak 12 haftanın zirvesine çıktı.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.4 yükseldi.

*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.4 yükselişle bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.

*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.5 yükselerek üç haftanın zirvesini gördü.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.4 tırmanarak üç haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 ile bir haftanın en büyük düşüşünü yaparak bir haftanın en düşük seviyesine indi.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.4 ile son bir haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek 1.1767 ile iki haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.3 değer kazanarak 1.3429 ile iki haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.3 düşerek 110.17 ile iki haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

*Türk Lirası dolar karşısında yüzde 0.4'e düşerek 4.6199 seviyesine indi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan tırmanarak yüzde 2.95 ile yaklaşık iki haftanın zirvesine çıktı.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 7 baz puan ile son bir haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek yüzde 0.44 ile yaklaşık iki haftanın zirvesine çıktı.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 5 baz puan ile son bir haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek yüzde 1.336 ile yaklaşık iki haftanın zirvesine çıktı.

*İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 6 baz puan yükselerek yüzde 2.852 ile son bir haftanın zirvesine ulaştı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.5 düşerek varil başına 65.21 dolara indi.

*Altın yüzde 0.1 düşerek ons başına 1,294.80 dolara geriledi.

*Brent petrolü yüzde 0.2 ile son bir haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek varil başına 75.56 dolaa çıktı.

(14:40'ta güncellendi)