Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bu yıl dünyanın en kötü performans gösteren tahvil piyasasının yatırımcıları cezbetmesi için (Mayıs sonunda gidilen) 300 baz puanlık faiz artırımından fazlasına ihtiyacı olacak.

Genel olarak piyasadaki algı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Mayıs sonunda olağanüstü toplantıyla faiz artırımına giderek doğru adım attığı yönünde.

Buna karşın tahvil yatırımcıları için liradaki değer kaybı enflasyonu tetikliyor ve reel getiriyi azaltıyor.

Uluslararası Finans Enstitüsü'ne (IIF) göre enflasyondaki hızlanma Merkez Bankası'nın son hamlesini dengeleyerek “reel politika faizini büyük ölçüde sabit bırakıyor.”

IIF tahminlerine göre kurdaki her yüzde 10'luk yükseliş enflasyonda 180 baz puanlık artışla sonuçlanıyor. Türk Lirası, kur sepeti karşısında bu yıl yaklaşık yüzde 20 değer kaybetti; TCMB'nin enflasyona göre düzeltilmiş politika faizi Mayıs artırımında beri yaklaşık 150 baz puan arttı. Bu, enflasyonu aşağı çekmeye yönelik çabaların tamamlanmış olmayabileceğini işaret ediyor.

TCMB'nin Perşembe günkü toplantısı öncesinde yatırımcıların, Türk tahvillerini tutmak için bir kez daha rekor seviyede prim talep etmeleri şaşırtıcı. 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi bu ay yükselişini sürdürdü ve Çarşamba günü yüzde 15.41'i gördü; 10 yıllıkların faizi bu yıl 3.5 yüzde puanı artarak Bloomberg tarafından takip edilen piyasalar arasında en fazla yükselişi kaydetti.

Analistler, TCMB'nin haftalık repo faizinde değişikliğe gidip gitmeyeceği konusunda görüş ayrılığına sahip; Bloomberg anketine katılan 17 analistin 9'u değişiklik beklemiyor. Diğer analistler ise en az 50 bp artırım bekliyorlar.

Piyasa üzerndeki diğer bir belirsizlik ise 24 Haziran seçimi ve ardından yeniden seçime gidilmesi ihtimali.

Ayrıca, Hazine Müsteşarlığı'nın Temmuz ayı için planan yerel para cinsinden tahvil satışlarının önceki 16.3 milyar TL'den 17.6 milyar TL'ye çıkarılması (3.86 milyar dolar) tahvil arzıı artırıyor.

Bloomberg News