Güçlü büyüme sonrası yıl sonu beklentileri
Uzmanlar, ilk çeyrekteki güçlü büyüme sonrası, gelecek çeyreklerde bir miktar yavaşlama olabileceğini belirtiyor
Uzmanlar güçlü gelen 1. çeyrek büyüme verisi sonrası beklentilerini paylaştı.
Econs Danışmanlık Kurucu Ortağı Ferhat Yükseltürk Bloomberg HT'ye güçlü büyümenin yan etkileri olduğuna dikkat çekti.
Yükseltürk "ilk çeyrekte iç tüketimdeki canlılıkla kuvvetli büyüme bekleniyordu. Ancak iç tüketimin desteklenmesinin maalesef yan etkileri oldu. Bunu da enflasyonun hızlı yükselişiyle gözlemliyoruz. Hem enflasyondaki yukarı yönlü hareketler hem enflasyon beklentilerindeki bozulmanın kurda neden olduğu baskı birbirini negatif etkileyen bir döngü yarattı. %4.5-5 minimum büyüme oranının zaten tutturulması gerekiyor, fakat bunun da yan etkileri var, şu anda da yan etkilerle mücadele etmek zorunda kalıyoruz" diye konuştu. Yükseltürk yıl sonu büyüme beklentilerinin %4 olduğunu söyledi.
"AŞAĞI YÖNLÜ REVİZE"
Tacirler Yatırım Başekonomisti Özlem Bayraktar Gökşen yıl sonu büyüme beklentilerini %3.8'e revize etiklerini söyledi. Gökşen "özellikle 2. çeyrekte yavaşlama göreceğiz ama % 4.5 - 5'ler civarında büyüme olabilir. 2. yarıda daha hızlı yavaşlama göreceğiz. Yıl sonu büyüme beklentimizi %5'ten %3.8'e indirdik." diye konuştu.
Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde %7.4 ile beklentilerin üzerinde büyümüştü.
%4-5 HEDEFİ
GCM Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Enver Erkan da ilk çeyrekteki yüksek büyümenin ikinci çeyrekten itibaren yavaşlayacağını öngörerek şu değerlendirmeyi yaptı; "Artan politika faiz oranı ve Moody’s’in bankaların notunu indirmesi finansman maliyetlerini artıracaktır. Kredi faizlerinde bir miktar yukarı hareketlenme görebiliriz, dolayısıyla kredi büyümesi ilerleyen çeyreklerde bir miktar yavaşlayabilir. Para politikasındaki sıkılık ve faiz artırımlarının ekonomik aktivitede neden olacağı yavaşlama etkisi, büyüme dinamiklerinin de yavaşlamasına sebebiyet verebilir. Büyüme yıl geneli için %4-5 patikasında gerçekleşebilir."