Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Garanti Yatırım, Yatırım Danışmanlığı Müdürü Tufan Cömert, Fed'in resmi açıklamasında uzun vadeli enflasyon, istihdam ve büyüme rakamların değişiklik yapılmadığına dikkat çekerek şunları söyledi:

"Bunlar bizim dünyamızı çok değiştirecek şeyler değil. Dünyamızı bizim Fed'in uzun vadeli projeksiyonlarının birkaç basamak yukarı çekmesi. Orda bir değişiklik yok. Uzun vadeli enflasyon, istihdam ve büyüme tahminleri aynı. Şu anda biraz daha hızlı gidicez ama nihayetinde daha uzağa gitmiyoruz. Dolar Endeksi'ne bakınca piyasa heyecanlanıyor ama uzun vadede çok fazla değişmiyor aslında"

Cömert, asıl hareketin yarın toplantı kararını açıklayacak Avrupa Merkez Bankası'ndan geleceğini ifade etti.

"Normal şartlarda doların daha da güçleneceği bir dünyayı fiyatlardık. Fakat yarın itibariyle dünya değişiyor bu sefer asıl meselemiz Avrupa Merkez Bankası ne diyecek ona bakacağız. Dolayısıyla ben yarından sonra Fed'i çok konuşacağımızı düşünmüyorum asıl hareket AMB'den gelecek."

Fed faiz oranı üst bandı (5 yıllık)

TEB Yatırım/BNP Paribas Stratejisti Işık Ökte ise Türk lirası varlıklarını Fed'in faiz artışı kararından çok Avrupa Merkez Bankası'nın önümüzdeki sene hangi çeyrekte faiz arttırmaya başlayacağının daha çok ilgilendirdiğini vurguladı

"Bana göre Fed'in 2 tane ana konusu var. Bir faiz artırım beklentileri normalize oldu. Her çeyrekte bir faiz artımı. İkincisi ben uzun zamandır Fed'in faiz arttırdığı bir toplantı sonrası Euro/Dolar hareketlerinin 50 pips içinde gerçekleştiğini görmedim. Herkes Draghi'yi bekliyor. Bu bir ana yemekten önce alınan ara sıcak gibi."

Avrupa Türkiye'nin cari açığının yüzde 60'ını fonluyor

"Şu anda Draghi'yi beklememizin nedeni, 2019 birinci çeyrek mi, 2019 ikinci çeyrekte mi AMB ilk faiz artırımı gelecek. Türk lirası varlıklar açısında bu inanılmaz önemli. Çünkü Avrupa, Türkiye'nin cari açığını yüzde 60'ının fonlandığı bir piyasa. Bankalarımız sendikasyonu buradan buluyor. Böyle bir ortamda ABD tahvil faizlerinden daha çok Almanya faizleri bizi etkiliyor"