Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye'deki tahvil faizleri, yatırımcıların ülke tahvillerine kredi derecelendirme kuruluşlarından daha olumsuz baktığını gösteriyor. 

Türkiye'deki yetkililer, uzun bir süredir, ülkenin kredi notunun ekonomik temelleri yansıtmadığını söyleyerek kredi derecelendirme kuruluşlarını "yanlı" olmakla suçluyor. Ancak, geçtiğimiz hafta, Cumhurbaşkanı Erdoğan bir adım daha öteye giderek 24 Haziran'daki seçimin ardından Moody's karşıtı bir "operasyon" başlatılacağını söyledi. New York merkezli kredi derecelendirme kuruluşu Moody's tarafından bu ayın başlarında yapılan açıklamada ise Türkiye'deki belirsiz politikalara değinilerek ülkenin kredi notunun indirilebileceği belirtilmişti. 

Yine de, Türkiye'nin tahvil faizleri, Moody's'in piyasa kadar sert olmadığını gösteriyor. 

Ülkede 2028 Ekim vadeli dolar cinsinden tahvillerin faizi, Nijerya'daki benzer vadeli tahvillerin faizinden yalnızca 20 baz puan aşağıda seyrediyor. Moody's'in derecelendirmesine göre, Nijerya'nın notu, Türkiye'nin notundan üç seviye aşağıda.

Londra'da Manulife Asset Management Ltd. üst düzey analisti Richard Segal, "Türkiye ekonomisine ilişkin belirsizlikleri ve son dönemdeki volatiliteyi göz önünde bulundurursak, kredi derecelendirme kuruluşları bir hayli tedbirli davranmakta kesinlikle haklı" dedi ve "Bu kuruluşları eleştirmemeliyiz, çünkü onlar bağımsız bir görüşe sahip. Bu kuruluşlar ile aynı fikirde olabilirsiniz veya olmayabilirsiniz, ancak onlar, bir görüşe sahip olmaları sebebiyle eleştirilmemeli" diye konuştu.