Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

JP Morgan'dan Yarkın Cebeci 24 Haziran'da gerçekleşecek seçime ilişkin beklentilerini paylaştı.

Son anketlere bakıldığında seçimin daha çekişmeli geçeceğini, güçlü muhalefetin ve bir nebze de piyasa volatilitesinin bu durumda etkili olduğunu belirten Cebeci şu ifadelere yer verdi;

"Yapılan anketler seçimlerden 3 olası sonucun çıkabileceğini gösteriyor:

1) Erdoğan Cumhurbaşkanı seçilecek, AKP+MHP ittifakı Meclis'te çoğunluğu kazanacak

2) Erdoğan Cumhurbaşkanı seçilecek, AKP+MHP ittifakı çoğunluğu elde edemeyecek

3) Erdoğan Cumhurbaşkanlığı'nı kaybedecek, AKP+MHP ittifakı çoğunluğu elde edemeyecek

Açıklamada ilk seçeneğin baz senaryolarını oluşturduğunu ancak son dönemde muhalefet partilerindeki ivmelenmenin özellikle 2. senaryoyu da olası kıldığı bildirildi. 

"PİYASA TEPKİSİ KÜRESEL RİSK İŞTAHINA BAĞLI OLACAK" 

Açıklamada "Bizim görüşümüze göre ilk piyasa tepkisi büyük oranda küresel risk iştahının seviyesine bağlı olacak. Buna göre bakıldığında, çıkabilecek her sonuç için kötümser ve iyimser gerekçeler bulunabilir.

İlk senaryonun gerçekleşmesi siyaset ve politikanın devamlılığı ve politik gerilimin azalması anlamına gelir. Ancak Merkez Bankası'nın üzerinde siyasi baskının da devam edeceğini gösterir.

2. senaryo Merkez Bankası gibi kurumlar için daha fazla özgürlük anlamına gelir. Ancak bu senaryo siyasi tıkanmaya neden olabilir ve yeniden seçim yapılabilir.

3. senaryo yeni bir başlangıç ve yapısal dönüşüm anlamına gelir, ancak ekonomi kurmaylarına ve muhalefet partilerinin politikalarına dair yeterince bilgi olmaması da yeni belirsizlikler doğurur" ifadeleri kullanıldı.

Seçimlerin beklenenden daha çekişmeli geçeceğine vurgu yapan Cebeci "sonucu öngörmek oldukça zor ve daha da önemlisi piyasa tepkisi o anda küresel risk iştahına, daha sonra da yeni hükümetin performansına bağlı olacak" yorumunu yaptı.