Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya piyasalarında işlem gören hisse senetleri, ABD ile Çin arasında dış ticaret konusundaki gerginliğin sürmesi sonucu, ABD endeks vadeli kontratları ile birlikte düşerken, yen değer kazandı. Türk Lirası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın haftasonu yapılan seçimlerden zaferle çıkmasının ardından sert yükseldi.

Vadeli kontratlar, Trump yönetiminin Çin yatırımlarına yeni engeller konusunu değerlendirdiğine ilişkin haberlerin etkisi ile Avrupa'da aşağı yönlü açılışı işaret ederken, hisse senetlerinde satışlar, Tokyo ve Hong Kong öncülüğünde hızlandı. Çin hisse senetleri ve para birimi, Pazar günü yapılan açıklamada, yavaşlayan ekonomiyi hızlandırmak için bankacılık sisteminde 100 milyardan daha fazla paranın serbest hale getirileceğinin kaydedilmesi sonrası düştü. Çin'in bu adımı piyasalarda büyük ölçüde bekleniyordu. ABD Hazine tahvillerinin faizleri düştü ve bu durum, gelişen piyasa hisselerinde geçen hafta görülen sert düşüşü tetikleyen riskten kaçış eğiliminin diğer bir göstergesiydi.

Bu ay piyasaları sarsan ve gelişen piyasalardan para çıkılına neden olan dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin arasındaki ticaret gerilimi, yatırımcların gündeminde üst sıralarda kalmaya devam edecek görünüyor. Çin Merkez Bankası'nın (PBOC) bazı bankalar için zorunlu karşılık oranını düşürme kararı, Çin mallarına getirilen ABD gümrük vergilerinin uygulanma tarihinden bir gün önce, 5 Temmuz'da yürürlüğe girecek.

Bunun öncesi, ABD Hazine Bakanlığı'nın teknoloji şirketlerindeki Çin yatırımlarına yönelik yeni kurallar için planlarını açıklaması bekleniyor. Bu plan dahilinde, Beyaz Saray, ekonomi ve ulusal güvenliğe tehdit oluşturabilecek yeni enerji araçları, robot ve uzay-havacılık gibi teknolojilerde faaliyet gösteren ABD şirketlerine Çin yatırımları için, elindeki en önemli yasal tedbirlerden birini uygulayacak.

Hong Kong'da State Street Corp. makro stratejisti Lee Ferridge, Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "Bu adım, ticaret savaşının yoğunlaşmasına neden olabilir," dedi ve "Volatilite bu noktadan itibaren yükselmeye devam edecek" şeklinde görüş bildirdi.

Gelişen piyasalardaki kilit seçimlerin ilk halkasında, Türkiye'de Cumhurbaşkanı Erdoğan ülkeyi yönetmek için yeterli çoğunluğu sağladı. Erdoğan Cumhurbaşkanlığı seçiminde oyların yüzde 53'ünü aldı ve en yakın rakibi ise yüzde 31'de kaldı.

Diğer taraftan, Çin para birimi yuan beş ayın en düşük seviyesine indi. Dolar yuan karşısında Nisan ortasından bu yana değer kazanırken, yükseliş, yuanın üyesi olmadığı G-10 ülkelerinin paralarının bazıları karşısında daha yavaş gerçekleşti. Bu durum, Çin'in parasına değer kaybettirmeyi yavaşlatmış olabileceğini işaret ediyor. Won gelişen piyasa paralarındaki düşüşe öncülük etti.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Almanya Şansölyesi Angela Merkel Salı günü Berlin'de , mülteci politikası ve Euro Bölgesi reformları konusunda koalisyon hükümetinin liderleri ile özel görüşmeler yapacak.

*Yeni Zelanda ve Endonezya merkez bankaları para politikalarını açıklayacak.

*ABD'de Cuma günü açıklanacak olan Mayıs ayı kişisel harcamalar verisinin üst üste üçüncü ayda da artması bekleniyor.

*Çin'de Cumartesi günü imalat ve imalat dışı satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verileri açıklanacak.

Hisse Senetleri

*Japonya'da Topix Endeksi yüzde 1 düşerek iki ayı aşkın sürenin en düşük seviyesinde kapandı.

*Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.3 düştü.

*Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.1 geriledi.

*Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 1 düştü.

*Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.5 geriledi.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.5 düştü.

*İngiltere'de FTSE 100 endeks vadelileri Londra saati ile 07:10'da yüzde 0.5 aşağıdaydı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.

*Yen dolar karşısında yüzde 0.5 yükselerek 109.46 seviyesine çıktı.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek 1.1638 seviyesine indi.

*Türk Lirası dolar karşısında yüzde 3 düşerek 3.5382 seviyesine kadar indi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi yaklaşık 2 puan düşerek yüzde 2.88'e geriledi.

*Avustralya'da 10 yıl vadeli tahvillerin faizi iki baz puan düşerek yüzde 2.63'e indi.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi yaklaşık 2 baz puan düşerek yüzde 0.32'y, gördü.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI), Cuma günü yaklaşık yüzde 5 yükseldikten sonra yüzde 0.3 düşerek varil başına 68.36 dolara geriledi.

*Altın yüzde 0.4 kayıpla ons başına 1,265.17 dolara düştü.

*Londra Metal Borsası (LME) bakır yüzde 0.1 düşerek ton başına 6,781 dolara indi.