Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, yatırımcıların küresel ticaret ve yatırımlara getirilen kısıtlamaların artması ile tetiklenen satışlara ara vermeleri ile birlikte yükselirken, Asya hisse senetleri ve ABD endeks vadeli kontratları dalgalı bir seyir izledi. ABD Hazine tahvillerinin faizleri son dört seansta ilk kez yukarı yönde hareket etti.

Madencilik ve kamu hizmet şirketlerinin hisseleri, Stoxx Europe 600 Endeksi'nin yukarı yönde hareket etmesi ile birlikte, yükselişe öncülük eden sektörler oldu. Asya'da, Japonya hisseleri, Çin'in ticaret savaşına ilişkin dayanıklılığına yönelik endişelerle Çin hisse senetlerinin ayı piyasasına girmesine rağmen kayıplarını tersine çevirdi. Dolar dalgalı bir seyir izledi ve euro geriledi. Brent petrolü, ABD Enerji Bakanı Rick Perry'nin OPEC'in planlanan üretim artışının fiyatlardaki düşüşü engellemeye yetmeyebileceğini kaydetmesinin ardından varil başına 75 doların üzerine çıktı.

Yatırımcılar, ticaret danışmanı Peter Navarro'nun yatırımcıların endişelerini azaltmaya yönelik çabalarına rağmen, Avrupa ve Çin'in artan bir şekilde ABD'nin dış ticaret tehditleri ile karşı karşıya kalmasından dolayı tedirgin olmaya devam ediyor. Harley-Davidson Inc. ve Jack Daniels'ın üreticisi Brown-Forman Corp. alarm zillerinin çalmasına neden olan son şirketler oldu. Kısa vadede görünümü bozmasa da, traderların öte yandan ABD faizlerinin izleyeceği uzun vadeli yol konusunda kuşkuları var. Bu gelişmeler, ABD Hazine tahvil getiri eğrisinin son yılların en yatay halini almasına neden oluyor. Bu durum önemli, zira birçok yatırımcı resesyon olasılığını ölçmek için eğrinin şekline bakıyor.

Goldman Sachs Asset Management'ın uluslararası bölümünün CEO'su Sheila Patel, "Uzun zamandır ilk kez piyasa özellikle ABD'den gelen dış ticaret konusundaki bir yorumun bir anlam içerdiğini düşünüyor ve şu anda yatırımcıların yaptığı bu yoruma bakmak ve gerçekten bir şeyler olduğunu söylemek," dedi ve "Yatıorımcılarımız gibi biz de temkinliyiz" şeklinde görüş bildirdi.

Gelişen piyasa hisse senetleri aşağı yönde hareket etti. Türk Lirası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip erdoğan'ın Pazar günkü seçim zaferinin volatiliteyi artırması ile birlikte düştü. Sanayi metalleri değer kaybetti ve altın son altı ayın en düşük seviyesi yakınında seyretti.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Almanya Şansölyesi Angela Merkel Salı günü Berlin'de, mülteci politikası ve Euro Bölgesi reformları konusunda koalisyon hükümetinin liderleri ile özel görüşmeler yapacak.

*Yeni Zelanda ve Endonezya merkez bankaları para politikalarını açıklayacak.

*ABD'de Cuma günü açıklanacak olan Mayıs ayı kişisel harcamalar verisinin üst üste üçüncü ayda da artması bekleniyor.

*Çin'de Cumartesi günü imalat ve imalat dışı satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verileri açıklanacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 09:02'de yüzde 0.2 yukarıda seyrediyordu.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.1 gerileyerek yaklaşık dört haftanın en düşüğüne indi.

*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.05'ten az yükseldi.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.1 gerileyerek sekiz ayın en düşüğüne indi.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.3 yükseldi.

 Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.05'ten az yükseldi ve son bir haftanın ilk yükselişini gerçekleştirdi.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.2 ile son bir haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek 1.1684 seviyesine indi.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 ile son bir haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek 1.3273 seviyesine geriledi.

*Yeni Zelanda doları ABD doları karşısında yüzde 0.4 ile son bir haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek 0.6878 seviyesini gördü.

*Güney Kore wounu yüzde 0.3 ile yaklaşık üç haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek 1,114.80 seviyesine tırmandı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 2.89 seviyesine ulaştı.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan ile iki haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek yüzde 0.35'e çıktı.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan tırmanarak yüzde 1.294 seviyesine yükseldi.

Emtia

*Brent petrolü yüzde 0.4 yükselerek varil başına 75.02 dolara ulaştı.

*Londra Metal Borsası (LME) bakır yüzde 0.4 düşerek ton başına 6,726.50 dolara indi ve yaklaşık 12 haftanın en düşüğünü gördü.

*Altın yüzde 0.6 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirerek ons başına 1,258.08 dolar ile altı ayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.