Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen ülkeler dolardaki yükseliş, yükselen enflasyon ve siyasi belirsizliklerle birkaç aydır sıkıntıda...

Ancak Mobius Capital kurucularından Carls Hardenberg gelişen ülkelere odaklanmak gerektiğini belirtti. Hardenberg "Makro durum sıkılaşıyor, yatırımcıların riskli varlıklara olan tutumu daha olumsuz hale geliyor. Bu, fırsatlara bakmak için doğru zaman" diye konuştu.

ABD'ye ilişkin endişelenmek gerektiğini belirten Hardenberg ABD'de belirgin bir düzeltme görülebileceğini, uzun vadede dolardaki güçlenmeye neden olacak gerekçe görmediğini belirtti. Hardenberg "Uzun vadeli perspektifte dolar kırılgan görünüyor. Doların uzun süre güçleneceğini düşünmüyorsanız, bu gelişen ülke piyasaları için iyi bir haber" dedi. 

DOLARDA YÖN NERESİ?

HSBC analistleri Hardenberg ile aynı fikirde değil. Bankanın Şef Döviz Stratejisti David Bloom bu ay başındaki değerlendirmesinde şu anda doları durduracak birşey olmadığını belirtti.

Ancak Haziran ortasındaki Reuters anketine katılan 60 analistin yarısından fazlası dolarda yükselişin sadece 3 ay süreceğini öngördü.

Dolar 2018 yılının Şubat ayında gördüğü dip seviyeden yaklaşık %7 oranında yükseldi.

Goldman Sachs yolladığı bir notta "ABD'de güçlü büyüme, Fed'in faiz artışları ve ABD dışındaki zayıf aktivite ABD dolarındaki güçlenme için standart bir reçete. Ticaret savaşı endişeleri de ekonominin dirençli olması nedeniyle daha hafif etki yapıyor" değerlendirmesine yer verdi.

GELİŞEN ÜLKELERDE POLİTİK BELİRSİZLİK

Yüksek borçlanma maliyetleri, ticaret savaşı endişelerinin yanı sıra Brezilya, Türkiye ve Arjantin gibi ülkelerdeki siyasi belirsizlik, borç sorunları ve enflasyon seviyeleri birçok yatırımcının uzak durmasına ve para birimlerinde satışlara neden oluyor.

Nordic Bank Şef Gelişen Piyasa Stratejisti Per Hammarlung ise "ticaret savaşı endişeleri ihracata bağımlı gelişen ülke piyasalarının hisse senetleri ve para birimlerinde baskıya neden oluyor" diye konuştu.

CNBC