Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Piyasa Hattı programına konuk olan Burgan Bank Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erten kredi ve mevduat faizlerinin 9.5 yılın zirvesinde olduğunun hatırlatılması üzerine faizlerde artışın bir miktar daha devam edeceğini söyledi. Erten "Yarın enflasyon verisi gelecek. Bu, MB kararları  açısından önemli. Maalesef enflasyonun aylık ve yıllık bazda yükselmesi bekleniyor. Biz enflasyonu kontrol altına almadan faizleri istenen seviyeye indiremeyiz" diye konuştu.

Erten "seçim belirsizliği sona erince yeni kabine oluştuğunda birçok konuyla beraber ekonomiye yönelik kararların yatırımcı beklentileri dahilinde alınıp, bozulan makro dengelerde yavaş yavaş iyileşme bekliyorum.. Büyüme önceliği ön plana çıkarsa işimiz zorlaşır, benim tercihim makul büyüme seviyesini koruyarak enflasyon ve cari açığımızı sürdürülebilir noktaya taşımak" şeklinde devam etti.

Fed'in ve Avrupa Merkez Bankası'nın faizleri yukarı çekeceği ve bilançolarını daraltacağı dönemde Türkiye gibi ülkelerin faizlerinde indirim trendine girmesinin kolay olmadığını belirten Erten "Kurdaki yüksek dengesizlik ve tahminleri aşan enflasyonla Merkez Bankası önden sıkı yükleme yaptı, bu diğer politikalarla birleşirse ve olumlu sonuç görürsek faizlerde indirim yeri verir, ama bu çabuk olmaz, bir müddet daha yüksek faize katlanmamız ve bunun zorluklarıyla mücade etmemiz gerekecek" dedi.