Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bloomberg HT'deki Akıllı Para pgoramına konuk olan İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu enflasyon tahminlerini yukarı yönde revize ettiklerini söyledi.

Bugünkü yüksek gelen enflasyon rakamını değerlendiren Kömürcüoğlu tahminlerin üzerinde bir veri görüldüğünü belirterek "beklentilerde sapmanın temel kaynağı gıda ama diğer yandan çekirdek enflasyona bakıyoruz, o da oldukça yüksek. Üretici fiyatlarından gelen bir baskı da var. Önümüzdeki dönemde de ÜFE'den daha fazla baskı gelecek." dedi. 



Yıl sonu enflasyon tahminlerini yukarı çektiklerini kaydeden Kömürcüoğlu "Tahminimizi %14'e revize ettik, bu da muhtemelen yılın son 1 - 2 ayında gelecek. Öncesinde %16'lara hatta bir miktar daha yukarı çıkan bir enflasyon görebiliriz. Temmuz'da zirveyi görmeyi beklediğimiz bir enflasyon bizi bekliyor" dedi.  

Türkiye, %15.4'lük enflasyonla ile Venezüela, Angola ve Arjantin'den sonra en yüksek enflasyona sahip ülke konumunda...
 


"MERKEZ BANKASI'NIN YAPACAĞI BİR ŞEY YOK"

 
Merkez Bankası'nın bu aşamada enflasyona karşı atacağı bir adım kalmadığını belirten Kömürcüoğlu "beklentimiz TL'de aşırı hareketlenme oldukça Merkez Bankası faiz artırmayacaktır, mevcut sıkı duruşu korur ama yılın 2. yarısında sert iniş tehlikesi varken zaten sıkı olan finansal koşulların daha da sıkılaşması büyümenin daralma yönünde hareket etme riskini ortaya koyar. Merkez Bankası'nın şu ortamda enflasyon açısından yapacağı fazla birşey kalmadı" dedi.