Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD ve Çin, karşılıklı misilleme tehditlerinin ardından, dış ticaret konusunda müzakereleri tekrar başlatma konuna açık olduklarını işaret ettiler. Ancak ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Beijing'in daha derin ekonomik reformlar konusunda taahhütte bulunması gerektiğini kaydetti.

Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında üst düzey ticaret görüşmeleri, Mnuchin ve ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross ile Çin Başbakan Yardımcısı Liu He arasında bir aydır süren müzakerelerin ardından, Haziran ayında durma noktasına geldi. Mnuchin Perşembe günü Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'ne yaptığı konuşmada, kendisi ve hükümet yetkililerinin müzakereler için "müsait" olduğunu söyledi ve Çin'e uygulanan ABD gümrük tarifelerinin oyun alanını düzeltmek için atılan "ılımlı" bir adım olduğunu sözlerine ekledi.

Mnuchin, Perşembe günkü açıklamasında, "Çin'in yapısal değişiklikler yapma istekliliği ölçüsünde, Ben ve hükümet müsait," dedi ve "Tarifeleri savunmuyoruz. Adil ticareti savunuyoruz" dedi.

Trump Salı günü, gelecek ay yürürlüğe gireceği söylenen 200 milyar dolarlık daha Çin ürününe ek vergi uygulama planından bahsederek ticaret savaşı konusunda el yeükseltti. Çin henüz nasıl karşılık vereceği konusunda detay vermedi. Geçen hafta, ABD yönetimi Çin'e karşı ilk tarife uygulamasını başlattı ve 34 milyar dolarlık Çin ürününe vergi getirerek ve bunu 16 milyar dolarlık bir payın daha takip edeceğini kaydederek Çin ile ticaret savaşını başlattı.

Çin Ticaret Bakanlığı'ndan Perşembe günü geç saatlerde yapılan açıklamada ise, Çin'in ABD ile ekonomik anlaşmazlıkların artmasından kaçınmak için elinden gelen çabanın en iyisini gösterdiğini ve konunun bu noktaya ulaşmasının sorumluluğunun ABD'de olduğunu belirtti. Beijing ayrıca, farklılıkların diyalog ve danışma yoluyla giderilmesini istediğini vurguladı.

Çin Ticaret Bakan Yardımcısı Wang Shouwen, Salı günü Cenevre'de verdiği mülakatta, Çin ve ABD'nin oturup bu ticarey sorununa bir çözüm bulması gerektiğini söyledi.