Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Piyasalar yarınki TCMB toplantısına odaklandı. Genel beklenti Merkez Bankası'nın faizleri yükselteceği yönünde. Bloomberg HT'ye konuşan uzmanlar Merkez Bankası'nın atacağı adımın Türk Lirası üzerindeki olası etkilerini değerlendirdi.

ODTÜ İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Can Pamir 100 baz puan civarında faiz artışı beklendiğini, bunun altında bir artışla kurda yukarıya gidiş, üzerinde artış olursa kurda aşağı gidiş olabileceğini söyledi.

Pamir "100'ün üzerinde faiz artışının ilk etkisini kurlarda görürüz, kurların aşağı gelmesi söz konusu olur. 100 baz puanın altında bir faiz artışıyla kurlarda yükselme görürüz ama benim tahminim 100 - 125 baz puan arası faiz artışı." diye konuştu.

İnternet sitemizde 9 bin 907 kişinin katıldığı TCMB anketine göre katılımcıların %60'ı faiz oranlarında artış bekliyor.




"FAİZ ARTSA DA ARTMASA DA YAN ETKİLERİ OLACAK" 

Özyeğin Üniversitesi Öğretim Görevlisi Gizem Öztok Altınsaç ise Merkez Bankası faizleri artırsa da artırmasa da yan etkileri olacağını, kurun faiz artırsa da arttırmasa da baskı altında kalacağını söyledi.

Altınsaç "Bu hafta Merkez Bankası'nın ne yapacağını bilmiyorum. Son derece komplike bir toplantı olacak...Diyelim ki Merkez Bankası faiz artırdı. Şu an en büyük sıkıntımız özel sektörün borç çevirme maliyetinin artması. Bu maliyetin bir tur daha yükselmesi piyasayı daha fazla boğacak, bu da yeniden sermaye kaçışına neden olabilir, bu da lira üzerinde baskı yaratabilir.

Eğer faizi artırmazsa bağımsızlık, enflasyon kaygıları gibi farklı sebeplerle yine Lira üzerinde baskı olacak. Demek ki gelinen noktada her türlü Lira üzerinde baskı çok yüksek. Dolayısıyla MB'nin alacağı karar son derece zor." şeklinde görüş bildirdi.