Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Merkez Bankası'nın Salı günü faizleri değiştirmeme kararıyla 4.93'e kadar yükselen kur Türkiye'de tutuklu bulunan ABD'li rahibin tutukluluğunun ev hapsine çevrildiği haberiyle düşüşe geçerek dün akşam saatlerinde 4.80'in altını test etti.

Kurdaki yükselişte, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'nin açıklamaları etkili oldu. Pence, Türkiye'de ev hapsinden bulunan ABD'li pastör Bronson'ın serbest bırakılmazsa, Türkiye'ye yaptırım uygulayacağını söyledi. Açıklamaların ardından kur, TSİ 17:26'da 4.88 seviyesinin üzerine çıktı. New York'ta işlem gören iShares MSCI Türkiye ETF'si yüzde 3.3 kadar düştü.

ABD Başkanı Trump da Twitter üzerinden açıklama yaparak, "ABD uzun zamandır tutuklu bulunan Brunson için Türkiye'ye büyük yaptırımlar uygulayabilir. Bu suçsuz adam serbest kalmalı" dedi.


Bu sabah da düşüşünü sürdüren ve en düşük 4.77 seviyesini gören kur sabah 09:12 itibariyle %1'in üzerinde yükselerek 4.82'den işlem görüyor. Euro da %1'in üzerinde artışla 5.66'da işlem görüyor.

GCM Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Enver Erkan Bloomberg HT'ye "ABD'li Rahip Brunson'ın ev hapsine alınmasına dair haber akışı ve ABD ile ilişkilerin normalleşmesi yatırımcı algısı açısından son derece pozitif. TL varlıklar buna olumlu tepki verdi, ama bu sadece algı açısından pozitif yoksa enflasyona, bankacılık sektörüne ilişkin kaygılar aynı şekilde devam ediyor." diye konuştu.


TÜRK VARLIKLARINDA DÜNKÜ HAREKET



Günün devamında Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı izlenecek. Bankanın faizlerde bir değişiklik yapması öngörülmüyor.