Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası faiz kararını bugün açıklayacak. Bankanın herhangi bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor.

Ahlatcı Yatırım Araştırma Müdürü Barış Ürkün de Bloomberg HT'ye Avrupa Merkez Bankası'ndan varlık alımında veya faiz oranlarında değişiklik beklemediğini belirtti.

Ürkün "Banka Haziran'da zaten atılması gereken adımları attı. Karardan ziyade Başkan Mario Draghi'nin konuşması pariteyi ve Borsaları hareketlendirecektir. Draghi'nin konuşmasında faiz artışı sinyalleri izlenecek. Başkan, enflasyona ilişkin gelişmelere değinebilir. Para politikası sona erdirildiken sonra enflasyonda yukarı yönlü hareketin korunmasına dair hedefler var, bu açıklamalar daha net şekilde gelirse euro yukarı tepki verebilir.

2019'un yaz aylarında ya da yaz sonuna doğru faiz artışı olacağına işaret edecek bir açıklama borsayı ve euro'yu hareketlendirebilir, bu durumda paritede 1.18 ve üzerine doğru bir hareket görülebilir" değerlendirmesini yaptı.

Banka haziran toplantısında faiz oranlarını değiştirmemiş ve faiz oranlarının en azından 2019 yaz dönemi boyunca ve gerektiği sürece mevcut seviyelerde kalmasının beklendiğini açıklamıştı.

Toplantıda aylık varlık alım miktarının 30 milyar euro seviyesinde Eylül 2018 sonuna kadar devam edeceği, ardından orta vadeli enflasyon görünümüne ilişkin verilere göre yıl sonuna kadar aylık 15 milyar euroya indirileceği ve yıl sonunda da sona ereceği belirtilmişti.