Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Ticaret Bakanlığı, Cuma günü TSİ 15:30'da 2. çeyrek büyüme rakamlarını açıklayacak.

Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Lawrence Kudlow, "oldukça iyi" bir ikinci çeyrek büyüme rakamı beklerken, bir ekonomist, ekonomik genişlemede hızın "zirveye yakın olduğu" konusunda uyarıda bulundu. 

Analistler, her halükarda, Cuma günü açıklanacak veride takip edilecek ana rakamın oldukça iyi geleceğini öngörüyor. Bloomberg'in yapmış olduğu anket sonucu medyan beklenti, yıllıklandırılmış büyümenin yüzde 4.2 seviyesinde gerçekleşeceği yönünde. Bu rakam, 2014'ün üçüncü çeyreğinden bu yana en hızlı büyüme seviyesini temsil ediyor. 

-Büyük kuruluşlar ne bekliyor?

*Morgan Stanley: % 4.7

Ellen Zentner yönetimindeki analistler tarafından hazırlanan notta, "Manşet rakamı etkileyen faktörler, ticaretle bağlantılı ve bu unsurlar, yılın ikinci yarısında, en azından bir dereceye kadar, tersine dönecek" ifadesi kullanıldı. Analistler, ticaret ve stokların ikinci çeyrek büyüme hızına yaklaşık 2.2 yüzdelik puan seviyesinde bir katkı yaptığı ve bunun da gümrük tarifelerinin yürürlüğe konmasından önce gerçekleştirilen depolamanın olası bir yansıması olduğu görüşünde. 

*Wells Fargo: % 4.7

Şirkette ekonomist olarak görev yapan Sam Bullard, ABD'deki vergi reformunun iç talebi desteklediğinin aşikar olduğunu söylüyor. Bullard'a göre, net ihracat, büyümeye 1.2 yüzdelik puanlık bir katkıda bulundu ve bu, yılın ikinci yarısında "kesinlikle değişecek". Wells Fargo, ticaret politikasının büyüme görünümüne yönelik en büyük risk olduğu görüşünde. 

Natixis: % 4.4

Banka ekonomisti Joseph LaVorgna, "Reel büyümede ikinci çeyrekte güçlü bir hızlanma bekliyoruz" ve "Ticaret tartışmalarının kızışmasıyla birlikte belirsizlik, yakın dönemli görünümü bulandırıyor. Ancak, Temmuz ayı için yapılan bölgesel anketler, iş güveninin canlı kaldığını işaret ediyor ve bu da, büyümenin bir çeyrekte daha sağlam bir hızda gerçekleşmesini olası kılacak" ifadelerini kullandı. 

Bloomberg Economics: % 3.8

Carl Ricadonne ve Tim Mahedy, ikinci çeyrek büyüme rakamının kesinlikle sağlam geleceğini ve yüzde 4'ün üzerine çıkabileceğini söylüyor. İki ekonomist, bunun yanı sıra, ikinci çeyrek büyümesinin yılın ikinci yarısı için bir gösterge olarak ele alınmaması gerektiğini belirtiyor.