Advertisement
HABERLER ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Güney Afrika'da DEİK ve MÜSİAD organizasyonunda Türk ve Güney Afrikalı işadamlarına hitap etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Değerli dostum cumhurbaşkanına İİT zirve dönem başkanı olarak şahsıma ilettiği davetten dolayı teşekkür ediyorum. Oldukça verimli bir görüşme yaptık. Türk işadamlarının yatırım konferanslarına davet etti. Heyetimiz bakanlarımız başta olmak üzere burada güçlü şekilde yerini alacaktır. Kıymetli dostuma ben de söz verdim. Güney Afrika'ya yatırım yapan veya yapmak isteyen tüm firmalarımızı bu tarihi fırsattan yararlanmaya devat ediyorum.'' ifadelerini kullandı.

Erdoğan, ''Maruz kaldıkları onca sıkıntıya, ayrımcılığa rağmen bugün Güney Afrika tüm Afrika kıtasının çekim merkezi haline gelmiştir. Gökkuşağı ülkesi her türlü takdirin üstündedir. Ömrünün 27 yılını geçirdiği Mandela'nın hayatının her aşaması özgürlük alanında uzun bir yürüyüştür. Son nefesine kadar bu yolculuğunu devam ettirmiştir. Mandela'yı bir kez daha saygıyla anıyorum.'' dedi.

 Cumhurbaşkanı, ''Bir ülkenin kalkınmasına ekonomik hedeflerinin gerçekleştirilmesinde güçlü siyasi irade kadar iş dünyasının tavrı da belirleyici olacaktır.'' vurgusu yaptı.

Erdoğan, ''Türkiye olarak kamusuyla, özel sektörüyle ele ele vererek 16 yılda tarihi reformlara imza attık. 2002 yılında göreve geldiğimizde bir yıl önceki krizin hala devam ettiği bir ülke devraldık. Türkiye'yi yüzde 5.7 büyüyen bir ülke haline getirdik.'' dedi.

''Milli gelirimizi 236 milyar dolardan 850 milyar dolara çıkardık. 2002-2016 yılları arasında ekonomimize 180 dolar doğrudan yatırım oldu.'' şeklinde konuşan Erdoğan, ''Bütçe açığında aynı şekilde çok iyi konumdayız. Çevremizdeki istikrarsızlığa, kanlı darbe girişimine rağmen ülkemiz  yüzde 7.4 büyüdü.'' dedi.

Erdoğan, ''Mandela 'Büyük bir tepeyi aştığında insanın bulduğu şey daha aşılacak çok tepelerin olduğudur' diyor'' şeklinde konuşarak, ''Aştığımız her tepenin sonunda bizi daha zorlu daha büyük hedeflerin beklediğini gördük, aşacağımız daha çok tepeler var'' dedi.

''Güney Afrikalı girişimcileri ülkemize davet ediyorum.'' diyen Erdoğan, ''Hacmi 10 milyar dolara çıkarmamız lazım'' şeklinde konuştu.

Arçelik'in Güney Afrika'nın öncü markası Dika ile ortak yaptıkları yatırıma değinen Erdoğan, ''Sahra altı Afrika'da enerjiden inşaata çok alanda ciddi işbirliği imkanları olduğu ortadadır. Bu potansiyelden yararlanılması için yolu açmak devlet adamlarına düşer. Görevimiz yatırımcıların önünü açmaktır. Biz ön açacağız, sizler ise açılan bu yoldan yatırımlarınızı yaparak devam edeceksiniz. İşadamlarının inisiyatif alması imkanları zorlaması ve bir araya gelerek yeni iş zeminleri araması görevidir.'' dedi. 

Erdoğan ''Hepimizin Afrikalı'nın kanaatkarlığından öğreneceği çok şey var.'' diyerek, ''Afrika büyük bir öğretmendir. Hepinizin Afrika'nın hoşgörüsünden öğrenecek çok şey var. Kıtanın bu zenginliğinin uluslarası alanda da hak ettiği ilgiyi görmesini istiyoruz. Afrikalı kardeşlerimizin birikimlerinden de istifade etmeye gayret ediyoruz. Ortak noktalarımızın çok daha fazla olduğuna inanıyorum.'' dedi.

Erdoğan, ''Kıtanın her köşesinde olduğu gibi Güney Afrika'da da insanlar ülkelerindeki altına, elmasa, kömüre sahip olmak için çok çetin mücadeleler vermiştir. Afrika ülkeleri bizim gibi özgürlüklerini, belli güçlerin lütfuyla değil kanla canla kazanmıştır.Ne siz ne biz kazanımlardan taviz veremeyiz'' dedi.

Kıtanın kaynaklarını gasp etmek isteyen yeni sömürge arayışında olanlara dikkat çeken Erdoğan, ''Afrika'nın yol arkadaşı, kader ortağı olmak istiyoruz. Hedefimiz birlikte kazanmaktır. Sizlerden Türkiye'ye güvenmenizi istiyorum. Türk işadamları ile irtibatınızı her alanda daha da güçlendirmeyi talep ediyorum.'' şeklinde konuştu.

HT