Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:55'te güncellendi)

Hisse senetleri, yatırımcıların dikkatlerini yüksek beklentilerden ziyade şirket karlarına çevirmeleri ve dünyanın en büyük merkez bankalarından bazılarının bu hafta gerçekleştirecekleri kilit önemdeki politika toplantılarına hazırlanmaları ile birlikte haftaya düşüşle başladı. Metallerin çoğu, küresel ticarete ve Çin ekonomisine ilişkin süregelen endişelerden dolayı değer kaybetti.

Madencilik, gıda ve içecek şirketleri,  bira üreticisi Heineken'in beklenenden daha düşük kar tahmini açıklaması ve karlılığın düşeceğini kaydetmesi sonrası düşmesi ile birlikte, Stoxx Europe 600 Endeksi'nde en fazla kaybettiren sektörler arasında yer aldı. Standard & Poor's 500 (S&P 500), Dow ve Nasdaq endeks vadelilerinin tümü, Asya piyasalarının çoğunda görülen satışların ardından aşağı açılışı işaret ediyor.

Bakır tekrar düşerken, altı sanayi metalinden oluşan LMEX Endeksi son iki yılın en kötü aylık performansına yöneldi. Yen, Japonya Merkez Bankası'nın son bir ayda üçüncü kez sabit faizle sınırsız miktarda tahvil alımı teklifinde bulunmasının ardından sakin seyrederken, Japonya'nın gösterge 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi yükselişini geri verdi. Euro değer kazandı ve dolar üzerinde baskı oluşturdu.

Merkez bankalarının politika kararları ve aralarında Apple Inc.'nin de olduğu bir dizi şirket karı, bu hafta finans piyasalarında baskın faktörler olmaya hazırlanıyor. Yatırımcıların dikkatleri, Japonya Merkez Bankası'nın para politikasında ince ayara gidip gitmeyeceğine ve Fed'in yıl sonunda önce iki faiz artırımı daha yapıp yapmayacağına ilişkin işaretlere çevrilmiş durumda.

Diğer taraftan, petrol değer kazanırken, gelişen piyasa hisseleri geriledi ve bu ekonomilerin paraları sakin seyretti.

Piyasalarda bu hafta izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD Hazinesi 1 Ağustos'ta önümüzdeki üç aylı dönem için borçlanma programını açıklayacak.

*Kar sezonu devam ediyor. Bu hafta karlarını açıklayacak önemli şirketler arasında Berkshire Hathaway, Barclays, Tesla, Toyota, BMW ve Rio Tinto yer alıyor.

*ABD, Japonya, İngiltere, Brezilya ve Hindistan merkez bankaları bu hafta para politikası toplantılarını gerçekleştirecek. Japonya Merkez Bankası, getiri eğrisi kontrolü politikasında ufak değişikliklere gidebilir. İngiltere Merkez Bankası'nın Brexit tartışmalarının sürdüğü bir ortamda faiz artışına gitmesi bekleniyor. Fed ve Brezilya Merkez Bankası'nın faiz konusunda hareketsiz kalması öngörülüyor. Hindistan Merkez Bankası'nın ise gösterge faizi artırması bekleniyor.

*ABD'de Salı günü açıklanacak olan Haziran ayı kişisel gelir ve harcamalar verileri yatay çıkabilir. Ardından Cuma günü açıklanacak olan ABD istihdam verilerinin, 193,000'lik aylık artış ve işsizlik oranının yüzde 3.9'a düşmesi ile birlikte sağlıklı bir işgücü piyasasını işaret etmesi bekleniyor.

*Analistler, Çin'de, borçların azaltılması ve ticaret savaşı gündemi ile birlikte, satın alma yöneticileri endekslerinin (PMI) Temmuz ayında muhtemelen hafifçe düşmesini bekliyor.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 10:31'de yüzde 0.3 aşağıda seyrediyordu ve bu oran yaklaşık üç haftanın en büyük düşüşünü işaret ediyor.

*S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 0.1 gerileyerek son bir haftanın en düşük seviyesine indi.

*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.1 geriledi.

*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.2 geriledi ve son bir haftanın ilk düşüşünü gerçekleştirdi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.05'ten az düştü.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.2 yükselerek 1.1682 seviyesine çıktı.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 tırmanarak 1.3121 seviyesine ulaştı.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.05'ten az düşerek 111.09 seviyesine indi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan yükselerek yüzde 2.89 ile yaklaşık 10 haftanın zirvesine tırmandı.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dört baz puan yükselerek yüzde 0.44 ile yaklaşık yedi haftanın en yüksek seviyesini gördü.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan yükselerek yüzde 1.282 ile beş haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.

Emtia

*Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 0.2 yükselerek yaklaşık üç haftanın zirvesine tırmandı.

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1 değer kazanarak varil başına 69.39 dolara çıktı.

*Londra Metal Borsası (LME) bakır yüzde 1.3 düşerek ton başına 6,215.50 dolar ile son bir haftanın en düşük seviyesine geriledi.

*Altın yüzde 0.2 düşerek ons başına 1,221.77 dolar ile yaklaşık 13 ayın en zayıf seviyesine indi.

(13:55'te güncellendi)