Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Başkanı Donald Trump'ın önde gelen ekonomi politika yapıcıları tarafından Pazar günü yaptıkları açıklamada, Nisan-Haziran çeyreğinde gerçekleşen sağlam büyümenin hızını koruyacağı ve Trump'ın Fed'i faiz artışları sebebiyle suçlamasına rağmen Fed'in bağımsızlığına saygı duyduğu belirtildi. 

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Fow News'e yaptığı açıklamada, "Yönetim olarak Fed'in bağımsızlığını kesinlikle destekliyoruz" dedi ve Trump'ın eleştiri niteliğindeki yorumlarının "aslında Başkan'ın bu konuda duyduğu endişeye" ilişkin yorumlar olduğunu söyledi. 

Fed'den bu Çarşamba günü gerçekleşecek politika toplantısında faiz artışı beklenmese de, Eylül ve Aralık ayı toplantılarında sıkılaşma bekleniyor. Fed, 2018 içerisinde iki kez faiz artışında bulundu. 

Trump, bundan 10 gün önce, Fed'in son dönemdeki faiz artışlarını eleştirdi ve faiz artışlarının ekonominin ilerlemesini yavaşlatabileceği konusunda uyarıda bulundu. ABD Başkanı, CNBC'ye verdiği bir röportajda da, "Ekonomi için bu kadar çabaya giriyoruz ve sonra da faizlerin arttığını görüyorum" dedi. 

Mnuchin ise açıklamasında, "Piyasa, faizlerin artmaya devam etmesini bekliyor" dedi ve "Yani asıl soru, faizlerin hangi seviyeye kadar ve ne kadar süreyle artacağı. Fed'in ekonomi yönetiminde oldukça dikkatli davranacağını düşünüyoruz" diye konuştu. 

ABD'de Cuma günü açıklanan veri, ekonominin ikinci çeyrekte yıllık yüzde 4.1 ile yaklaşık dört yılın en hızlı büyümesini kaydettiğini gösterdi. Trump yönetimi, büyümenin hızlanacağını bildirdi. Ancak yönetim dışındaki çoğu ekonomist, yönetimle aynı görüşte değil. Ticaret savaşının zaman içerisinde ekonomik büyümeyi tehlikeye sokabileceği düşünülüyor. 

Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Larry Kudlow ise, ekonomik performansın ana etmenlerinin büyümeyi yukarı çekmeye devam edeceğini belirtti. Mnuchin ise ekonominin önümüzdeki 4-5 yıl boyunca en az yüzde 3 seviyesinde büyüyeceğini öngörüyor.