Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası (BOJ) bugünkü politika toplantısında, gösterge faizi değiştirmezken, aralarında Topix hisse senedi endeksi ile bağlantılı exchange traded fonları (ETF) alımlarında değişiklik ve tahvil işlemlerinde esnekliği de içeren bazı politika ince ayarlarına gitme kararı aldı.

BOJ ayrıca, bugün toplantı sonrası yaptığı açıklamada, negatif faize tabi banka rezervlerinin miktarını da düşürdüğünü duyurdu. BOJ öte yandan, bugünkü açıklamasında, politika faizleri için sözlü yönlendirme de yapacağını kaydederek, mevcut aşırı düşük seviyelerdeki kısa ve uzun vadeli faizleri "uzun bir süre daha" sürdürme niyetinde olduğunu belirtti.

uzun vadeli faiz konusunda, BOJ, 10 yıl vadeli faizi yüzde 0 civarında turmak için develet tahvili alacağını tekrarladı, ancak "bunu yaparken, faizler temelde ekonomik faaliyet ve fiyatlardaki gelişmelere bağlı olarak bir ölçüye kadar aşağı ya da yukarı yönde hareket edebilir" açıklamasını ekledi.

BOJ ayrıca enflasyon tahminlerini düşürerek, yüzde 2 enflasyon için çok daha uzun bir yola hazırlandığını işaret etti ve kriz dönemi politikalarından uzaklaşan diğer küresel benzerleri ile farkın daha da açılmasına yol açtı.