Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası (Fed), faiz oranını, beklendiği gibi yüzde 1,75-2,00 aralığında sabit tuttu ancak kademeli faiz artırımlarına devam edileceğinin sinyalini verdi.

Fed'in Washington'daki merkezinde yapılan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı sona erdi.

Toplantının karar metninde, FOMC'nin 8 üyesinin politika faizini yüzde 1,75-2,00 aralığında sabit tutma kararını oy birliğiyle aldığı bildirildi.

Ülke ekonomisinin, haziran ayındaki bir önceki toplantıdan bu yana sağlıklı hızda büyümeye ve iş gücü piyasasının güçlenmeye devam ettiği vurgulanan metinde, ayrıca tüketici harcamalarının ve yatırımların da gücünü koruduğu kaydedildi.

Fed, açıklamasında, "Ekonomik faaliyet güçlü bir oranda artış göstermekte ve işsizlik düşük kaldı," denildi ve "Hanehalkı harcamaları ve işletmelerin sabit yatırımları güçlü bir şekilde büyüdü" şeklinde görüş bildirildi.

Fed'in güçlü ekonomiye ilişkin yorumu Eylül ayında faiz artırımına gidileceğine ilişkin beklentileri güçlendirdi.

Fed'in enflasyona yönelik değerlendirmesi ise, "Hem genel hem gıda ve enerji harici enflasyon yüzde 2'ye yakın seyretti." şeklinde değiştirildi.

Bu cümle bir önceki toplantının metninde, "Hem genel hem gıda ve enerji harici enflasyon yüzde 2'ye yaklaştı." olarak verilmişti.

Kademeli ek faiz artırımları devam edecek sinyali

Öte yandan karar metninde, bir önceki toplantıdan sonra yapıldığı gibi, "Komite, federal fonlama oranında kademeli ek artırımlar yapılmasının, ekonomideki sürdürülebilir büyüme, güçlü iş gücü piyasası şartları ve yüzde 2 simetrik enflasyon hedefiyle uyumlu olduğunu öngörüyor." ifadeleri kullanıldı.

Analistler, bu cümleyi, ticaret gerilimlerinden kaynaklanan risklerin artmasına rağmen korunmasının Fed'in 25-26 Eylül'de yapacağı toplantıda faiz artıracağının sinyali olarak değerlendirdi.

Macropolicy Perspectives kıdemli ekonomisti laura Rosner, "Politika yapıcılar siyasi yorumlardan fazla etkilenmedi ya da bunlara fazla dikkat etmiyor," dedi.

Piyasa tepki vermedi

Hisse senetleri ve tahviller Fed duyurusuna fazla tepki vermedi. Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 0.1 aşağıda kapandı ve 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi yüzde 3 civarında kaldı. Fed'in 25-26 eylül!deki toplantısında faiz artırımına gitme olasılığı da değişmeyerek yüzde 80 civarında tutundu.

Washington'da bir politika araştırma şirketini yöneten eski Fed guvernörü laurence Meyer, "FOMC Eylül ayında faiz artırımı olasılığını düşürecek bir şey söylemedi," dedi ve "Piyasa şimdilerde Eylül ayında faiz artırımını neredeyse kesin gibi fiyatlıyor ve biz de bu mutabakata katılıyoruz" şeklinde görüş bildirdi.