Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD), çiğ süt fiyatlarındaki belirsizliğin ortadan kaldırılmasını istiyor.

TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu, Ulusal Süt Konseyi toplantısında sektör paydaşları tarafından mutabık kalınarak alınan kararlara uyulması çağrısında bulundu. Üreticiler, toplantıda 1 lira 70 kuruş ve ek olarak hizmet bedeli karşılığında 1,80 TL olarak belirlenen çiğ süt fiyatının, toplantı sonrasında 1,70 TL olarak açıklanmış olmasına tepkili.

27 Temmuz günü gerçekleştirilen Ulusal Süt Konseyi (USK) toplantısında çiğ süt referans fiyatına yönelik belirlenen fiyatın toplantı sonrasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası alet edilerek emrivaki ile değiştirilmesi sektörde tartışma yarattı.

Sektör paydaşlarının katıldığı toplantının ardından yapılan açıklamaların, toplantıda alınan kararlarla uyuşmadığını savunan TÜSEDAD yönetim kurulu çeşitli girişimlerde bulunarak üreticilerin merakla beklediği çiğ süt referans fiyatına netlik kazandırmaya çalışıyor.

TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu, 27 Temmuz 2018 Cuma günü Ankara’da gerçekleşen ve kayıt altına alınan USK toplantısı sonunda Tarım ve Orman Bakanlığı temsilcisinin teamüller doğrultusunda yaptığı ara buluculuk sonucunda, hizmet bedelleri hariç tutularak 1,44 TL/Litre olan soğutulmuş çiğ süt fiyatı 1,70TL/Litre olarak açıklandığını söyledi.

Toplantının, 24 Haziran seçimleri sebebi ile zamanında yapılmamasından ötürü gecikmeyi bir nebze de olsa telafi etmek için yeni fiyatın geçerliğini 1 Temmuz yerine 1 Ağustos 2018 tarihi olarak netleştirdikten sonra toplantının sona erdiğini kaydeden Solakoğlu, “Ancak toplantının sonuçları USK’nın resmi internet sitesi üzerinden maalesef içeride mutabık kalındığı şekliyle açıklanmadı. USK toplantı kararlarını üst üste birkaç kez değiştirip yayınladıktan sonra yaptığı açıklamada da hizmet bedelleri dahil 1,53TL/lt olan fiyatı, yine hizmet bedeli dahil 1,70 olarak ve 15 Ağustos tarihi itibarı ile geçerli olacaktır şeklinde yayınladı ve gerekçe olarak da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) uyarısı olduğunu bildirdi” dedi.

 “MERKEZ BANKASININ SÜTE MÜDAHALESİ SÖZ KONUSU DEĞİL”

TÜSEDAD Yönetim Kurulu üyelerinin söz konusu farklı açıklamaların sebebini araştırmak için 2 Ağustos Perşembe günü Ankara’da temaslarda bulunduğunu kaydeden Solakoğlu, “Yaptığımız görüşmeler neticesinde, Merkez Bankasının bu konuya söylenildiği gibi asla müdahale etmediğini Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Sayın Şemsi Bayraktar’ın girişimi ile bizzat Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’dan öğrendik. Bu durumda USK yönetiminin kendi yönetim kurulundaki üretici üyelerinden bile habersiz yayınladığı ve defalarca değiştirdiği beyanın dayanaklarını belgeleme ve izah etme mecburiyeti doğmuştur” dedi.

Toplantıda uzlaşılarak 1,44TL/lt olan çiğ süt fiyatının 1,70TL/lt’ye yükseltildiğini hatırlatan Solakoğlu, “Sanayici grubunun ayrı verilmesi gerektiğinin üzerinde ısrarla durduğu mevcut 9 krş/lt olan hizmet bedelinin 10 krş/lt’ye çıkartılması teklifini bizzat 2 Ağustos 2018 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığımızın yetkilileri ile tekrardan teyit etmiş bulunuyoruz” diye konuştu.

Toplantıda 1 Ağustos’tan geçerli olmak üzere 1 lira 70 kuruş ve ek olarak 10 kuruş soğutma bedeli karşılığında 1,80 TL olarak belirlenen çiğ süt fiyatının, toplantı sonrasında 15 Ağustos’tan itibaren ve de 1,70 TL’ye çekilmesine üreticilerin tepkili olduğunu söyleyen Solakoğlu, toplantıda verilen sözlerin tutulması gerektiğini ve haklarını sonuna kadar arayacaklarını söyledi. 

Bu durumun aksi hiçbir beyanı kabul etmemekle beraber USK yönetiminin resmi internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamayı düzeltmesi çağrısında bulunan Solakoğlu, defalarca değiştirilen toplantı sonuç kararının sebep ve dayanaklarını kamuoyuna açıklamasını talep etti.

TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu, toplantıda uzlaşı ile alınan kararın aslının biran önce USK resmi internet sitesinde yayınlamasını tüm kamuoyu önünde beklediklerini söyledi.

İrfan Donat

Bloomberg HT Tarım Editörü

idonat@bloomberght.com