Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Piyasalar yeni günde ABD - Türk heyetinin dünkü görüşmelerinden sonra gelecek açıklamalara odaklandı. ABD Dışişleri Bakanlığı, Türk heyetinin temaslarıyla ilgili yaptığı açıklamada, Amerikalı Papaz Andrew Brunson konusu da dahil ikili ilişkileri ilgilendiren birçok meselenin ele alındığını duyurdu.

Ancak piyasa katılımcıları daha somut haber akışının piyasaları rahatlatabileceğine dikkat çekiyor.

DOLAR VE EURO'DA YÜKSELİŞ SÜRÜYOR

Pazartesi akşamı 5.4250 ile tarihi zirveyi test eden dolar, bugüne 5.31 TL seviyelerinden başladı.
Sonrasında dolardaki yükseliş hızlandı ve akşam saatlerinde 5.50'yi aşarak rekor kırdı.

Euro/TL %3.9'u aşan yükselişle 6.37 ile rekor seviyeye yükseldi.

Borsa YÜKSELİŞİNİ BUGÜN DE SÜRDÜRDÜ

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, rekor işlem hacmiyle yüzde 0,22 değer kazanarak, günü 97.185,13 puandan tamamladı.

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 211,27 puan artarken, toplam işlem hacmi 14,4 milyar lira ile rekor seviyede gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 1 ve holding endeksi de yüzde 0,33 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 2,34 ile kimya, petrol, plastik, en çok gerileyen ise yüzde 1,70 ile menkul kıymet yatırım ortaklığı oldu.

"TANSİYONUN DÜŞMESİ ÖNEMLİ"

T-Bank Hazine Pazarlama Müdürü Cumhur Örnek Bloomberg HT'ye piyasalar için ABD ile tansiyon giderilmesinin önemli olacağını söyledi.

Deniz Yatırım'dan Ufuk Özdoğan kısa vadede MB'den bir hamle gelmesinin olumlu olacağını beliertirken orta uzun vadede mali politika ve para politikasının birlikte hareket etmesinin piyasayı rahatlatacağını ifade etti.

Özdoğan "Piyasalar dün ABD'deki görüşmeler ilişkin olarak somut sonuç bekliyordu, kurda 5.50 seviyesi önemli bir psikolojik direnç olarak görünüyor." dedi.

Borsa %1'in üzerinde artışla 98 bin puanı aştı. 10 yıllık tahvil faizi de Salı günü %20'yi görmesinin ardından bugün % 19.07'de seyrediyor.

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler Direktörü Belgin Maviş "ABD'den dönen heyeti bekleyeceğiz, OVP de bir an evvel açıklanır ve piyasalara daha güven verici açıklamalar gelirse borsa açısından pozitif olur, dolarda aşağı yönlü hareketleri destekler, piyasa bunu bekliyor" değerlendirmesini yaptı.

ABN AMBRO BANK: DOLAR 2019 SONUNDA 4.5 OLABİLİR

ABN Ambro Bank bugün yayınladığı raporda, TL'deki değer kaybının sona erdiğini ve yıl sonuna doğru  Dolar/TL paritesi'nin 5 seviyesine doğru çekileceğini belirtti. Öte yandan raporda, yatırımcıların finansman yatırımlarına devam edip etmemek konusunda çekimser kalmasının lira üzerinde kısa süreli baskı oluşturabileceği belirtildi.


Önümüzdeki yıl doların tüm dünyada değer kaybetmesinin beklendiği vurgulanan raporda, Dolr/TL'nin bu vesileyle 2019 sonunda 4.5 bandına geri çekilmesinin beklendiği ifade edildi.

FİTCH'TEN TÜRKİYE AÇIKLAMASI

Reuters'te yer alan habere göre Fitch Kıdemli Analisti Paul Gamble, Türkiye'deki gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve Aralık ayındaki not değerlendirmesine kadar birçok şeyin değişebileceğini vurguladı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, not indiriminden bu yana Türkiye'de görünümün kötüleştiğini, Türk Lirası'ndaki düşüşün hızla durdurulması gerektiğini bildirdi.

YENİ EKONOMİ MODELİ YARIN AÇIKLANIYOR

Hazine ve Maliye Bakanı'ndan bugün yapılan duyuruya göre Bakan Berat Albayrak yarın Yeni Ekonomi Modeli’ne ilişkin çerçeveyi açıklayacak.

Açıklamada, "Gerçekleştirilen tüm istişare toplantıları çerçevesinde kurgulanan Yeni Ekonomi Modeli’ne ilişkin çerçeve yarın Sayın Bakanımız Berat Albayrak tarafından kamuoyu ile paylaşılacaktır." denildi.