Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Geçen haftayı Döviz mevduat hesaplarına vergi düzenlemesi, Borsa İstanbul bünyesinde swap pazarı kurulması gibi adımlarla 6.50 seviyesinin altında tamamlayan kur yeni haftaya yükselişle başladı.

Kur sabah erken saatlerde %2 artışla 6.67'de, euro 7.75'te seyretti.

Enflasyon verisi öncesi yükselişini hızlandıran ve % 2.89 artışla 6.72'ye çıkan kur verisi sonrası 6.64'e geriledi

MERKEZ'DEN AÇIKLAMA: EYLÜL'DE DURUŞ YENİDEN ŞEKİLLENDİRİLECEK

Merkez Bankası'nın fiyat istikrarını desteklemek amacıyla gerekli tepkiyi vereceği haberiyle kur düşüşe geçti ve 6.52'ye kadar çekildi. Ancak kur ilerleyen saatlerde yeniden yönünü yukarı çevirdi.

Banka açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

"Son dönemde enflasyon görünümüne ilişkin gelişmeler fiyat istikrarı açısından önemli risklere işaret etmektedir. Merkez Bankası fiyat istikrarını desteklemek amacıyla gerekli tepkiyi verecektir.

Bu çerçevede, daha önce yapılan iletişimle de uyumlu olmak üzere, son gelişmeler dikkate alınarak Eylül ayı Para Politikası Kurulu toplantısında parasal duruş yeniden şekillendirilecektir.

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir."




Geçen hafta kurdaki volatiliteyi önlemek adına TCMB ve hükümetten adımlar gelmeye devam etti.

Türk Lirası mevduat hesabındaki faizden alınan vergi oranı düşürülürken, döviz mevduatının faizinden alınan vergi oranı artırıldı.
TCMB, TL uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemlerinin BİST nezdinde faaliyet gösteren VİOP bünyesinde de yapılabileceğini duyurdu. Yapılan açıklamada kararın döviz piyasalarındaki etkin işleyişe katkı sağlamak amacıyla alındığı belirtildi.

Merkez Bankası ayrıca bünyesinde döviz karşılığı Türk Lirası swap piyasasının açılmasına karar verildi.

Bu hafta yurt dışından gelen veriler de piyasalar üzerinde etkili olacak. Cuma günü ABD'de tarım dışı istihdam verisi açıklanacak. İstihdamın Ağustos ayında 193 bin artması bekleniyor.