Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türk Lirası'ndaki düşüşün Türkiye ekonomisini yeniden dengelenmeye götüreceğini belirtti.

Kurum tarafından Salı günü yayınlanan yazıda TL'deki sert düşüşün düşük büyüme ve daralan cari işlemler açığı yoluyla yeniden dengeleyeceği ifade edildi.

Büyüme tahminleri aşağı revize edildi

Kurum 2018 – 2020 büyüme beklentilerini düşürdü ve önemli ölçüde aşağı yönlü risk gördüğünü vurguladı.

Buna göre kredi derecelendirme kuruluşunun 2018 yılına ilişkin Türkiye büyüme tahmini yüzde 3.8 (0.7 yüzde puanı düşürüldü), 2019 yılına ilişkin büyüme tahmini ise yüzde 1.2 (2.4 yüzde puanı düşürüldü) oldu.

Fitch'in bir önceki tahminleri not indirimine gidildiği 13 Temmuz'da gerçekleşmişti.

Kurumun 2020 büyüme tahmini ise yüzde 3.9 seviyesinde bulunuyor.

TCMB faiz artıracak”

Kurum tarafından kaleme alınan yazıda tahminlerinin otoritelerin TL'yi desteklemek adına kısa vadeli önlemler almayı sürdüreceği belirtildi.

Merkez Bankası'nın faiz artırımına gideceği söylenen kurum tahminlerinde, bunun enflasyonu en azından 2020 yılının sonuna kadar tek haneye çekmek için yeterli olmayacağı savunuldu.

Fitch uzun süreli düşük büyüme toleransı ve politika tepkilerinin zamanlamasına dikkat çekti

Sert dış koşulların ve sıkı iç politikanın ekonominin kısa vadeli ayarlanmasını destekleyeceği belirtilirken “Otoritelerin uzun süreli düşük büyümeye yönelik toleransına dair belirsizliğin” ve “Politika tepkilerindeki zamanlamanın daha iyi olmamasının” piyasa endişelerini artırdığı söylendi.

Ekonomideki ayarlanmanın ilk sinyalleri ortaya çıkıyor”

Kredi derecelendirme kuruluşu, dış ticaret açığında Temmuz ayında görülen dikkate değer daralmayı işaret ederek ekonomideki ayarlanmanın ilk sinyallerinin ortaya çıkmaya başladığını belirtti.

Kurum tahminine göre cari açık bu yıl GSYİH'nin yüzde 3.9'una, 2019'da ise yüzde 1.7'sine gerileyecek. Bunda yüksek kur ve önemli ölçüdeki ekonomik yavaşlamanın ithalatı aşağı çekerken ihracatı desteklemesi etkili olacak; net ticaret ve turizm büyümey destekleyecek.