Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Gelişen piyasas hisse senetleri, tüm dünyada gelişen ekonomileri sarsan satış dalgasının yumuşama işaretleri göstermemesi ile birlikte, üst üste ikinci günde de ayı piyasasının oldukça yakınında seyrediyor. Gelişen piyasa paraları ise, Güney Afrika randının üç günlük düşüşün ardından toparlanması ile birlikte karışık seyretti.

MSCI Gelişen Piyasa Endeksi üst üste yedi gündür düşüyor ve bunun sonucu, Ocak ayında gördüğü zirveden yaklaşık yüzde 20 geriledi. Filipinler'de işlem gören hisse senetleri, enflasyonun 2009'dan bu yana ilk kez yüzde 6'nın üzerine çıkmasının ardından gelişen piyasalar arasında en fazla kaybettiren hisseler oldu. Gelişen ülke para birimlerini içeren endeks, dolardaki düşüş bir miktar ferahlama getirmesi ve bakır fiyatlarındaki artışın etkisi ile kayıplarının bir kısmını geri aldı.

Londra'da Informa Global Markets gelişen piyasalar idari analisti Christopher Shiells, "Hareketler bu haftanın büyük kısmında olanların devamı nireliğinde," dedi ve "ABD Çin ürünlerine uygulayacağı gümrük vergisinin diğer dilimini açıklamak ğzere ve gelişen ülke piyasalarının birkaç ay daha düşük performans göstereceğine ilişkin bir düşünce hakim. Şu anda gelişen piyasalara ilişkin halen çok sayıda belirsizlik var" şeklinde görüş bildirdi.

Bazı traderlar Cuma günü açıklanacak olan ABD istihdam verisi öncesi beklemede kalıyorlar, ancak bunların çoğu, özellikle ABD Başkanı Donald Trump'ın Perşembe günü sona erecek iki haftalık değerlendirme dönemi sonrası 200 milyar dolarlık daha Çin ürününe daha ek gümrük vergisi koyarsa, gelişen ülkelerdeki sıkıntıların daha da artacağını düşünüyorla" şeklinde görüş bildirdi.