Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Başkanı Donald Trump'ın 200 milyar dolar değerindeki Çin menşeili ürünlere ek gümrük vergisi için geri sayım devam ederken Amerika'nın önde gelen teknoloji ve perakende şirketleri son dakika itirazında bulundu.

Perşembe günü Cisco, Hewlett-Packard ve diğer teknoloji şirketleri ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthiz'e yönetimi daha fazla gümrük vergisinden vazgeçmeye çağıran bir mektup gönderdi.

İş adamları, telekomünikasyonda vergilerin artmasıyla yönetimin internete erişim maliyetini yükselteceğini ve yeni kablosuz teknolojilerin yayılmasını yavaşlatacağını belirtti.

Ulusal Perakendecilik Federasyonu ve 150 örgüt ise Lighthiz'e ayrı bir yorumda, imalatçıların ve özellikle KOBİ'lerin hızla ayarlama yapamadıklarını ve şu ana kadarki tarifelerin de herhangi bir anlamlı imtiyaz getirmediğini söyledi.

Federasyon, yönetimin Çin'e ek gümrük tarifesi adımlarından vazgeçmesini ve yeni bir müzakereye başlaması gerektiğini belirtti.

Ayrıca, kısasa kısas tarifelerin zarar verici olduğu ve şu ana kadar sadece Amerikan şirketler, çiftçiler, ithalatçılar, ihracatçılar ve tüketicilerin maliyetlerini artırdığı ifade edildi.

BEYAZ SARAY'DA SON DURUM

Beyaz Saray da şu ana kadar niyetiyle ilgili bir açıklama yapmadı.

ABD Bilgi Teknolojileri Endüstrisi Konseyi Başkan Yardımcısı Josh Kallmer, 200 milyar dolarlık ek gümrük vergileri için "Yakın zamanda gerçekleşmesi bizce yüksek olaslılık." dedi. Kallmer, "Tüketeciler için zararın en aza indirgemeye çalıştığı söylenirken bunu yapmak yönetim için çok daha zor hale geliyor." dedi.

Öte yandan Trump'ın geçen hafta Bloomberg'e verdiği röportaj ise Çin'in ABD'ye karşı uzun zamandır avantaj elde ettiği şikayetlerini tekrar ederek kararından hiçbir geri adım sinyali ortaya koymadı.

ABD Ticaret Temsilciliği Ofisi, konuya ilişkin yorum talebine cevap vermedi.

"AMERİKAN ŞİRKETLER ZARAR GÖREBİLİR"

Yeni tarifeler, ek gümrük vergisi uygulanan Çin menşeili ürünlerin toplam değerini 250 milyar dolara taşıyarak ABD'nin 2017'deki ithalatının yarısına denk getirebilir. Pekin, 60 milyar dolar değerindeki Amerikan menşeili ürüne gümrük vergisiyle misilleme yapmakla tehdit etti.

988 milyar dolarlık varlık yöneten Investco'nun Küresel Piyasalar Başstratejisti Kristina Hooper, "ABD varlıklarındaki yatırımcılar, Çin'le artan ticaret savaşından omuz silkti. Bir notktada gümrük vergileri Amerikan şirketlere zarar vermeye başlayacak." dedi.

Hooper, "Mevcut yörüngede ilerlersek bir çeşit hesaplaşma yaşayacağımıza inanıyorum. Bunun yansımalarının ne olacağını tahmin etmek uzun sürebilir ancak ABD zararsız çıkmayacak." dedi.