Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD tarım dışı istihdam verisinde Ağustos sıçraması bu ay Fed faiz artırımını neredeyse garantileyebilir.

Ancak ücretlerde sürpriz bir artış görülmezse yatırımcıların 2018'de yeni bir faiz artırımı için şüpheleri de devam edebilir.

Bloomberg anketine göre bugün açıklanacak veride işverenlerin geçen ayki 157 bin artıştan sonra Ağustos'ta 191 bin yeni isthdam sağlamış olması bekleniyor. Ortalama saatlik ücretler ise önceki yıla göre üst üste üç aydır yüzde 2,7 artış ile 2017'de yüzde 2,5 olan ortalamasının hemen üzerine işaret edecek görünüyor.

Düşük işsizlik oranı ve güçlü ekonomi Eylül'de faiz artırımını neredeyse garanti olduğu anlamına gelirken cansız görünen ücretler Fed'in Aralık'ta 2018'in dördüncü faiz artırımına gidecek bir projeksiyon vereceğine yatırımcıların tamamen ikna olmamasının nedenleri arasında.

Aynı zamanda tırmanan bir ticaret savaşı ve gelişen piyasalarda türbülans var ve Fed'in faiz artırımlarının kısa vadeli tahvil faizlerinin uzun vadeli faizleri aşmasına neden olma riski bulunuyor. Getiri eğrisinin tersine dönmesi denilen bu durum geçmişteki resesyonlardan önce görülmüştü.

Fed eski ekonomisti ve Barlcays ABD Başekonomisti Michael Gapen, "İşgücü piyasası iyi bir yerde ve istihdamda güçlü bir artış Eylül'de faiz artırımına yardımcı olabilir" dedi.

Bununla birlikte Gapen, "Aynı zamanda yatırımcıların Aralık'ta faiz artırımına dair durduğu yere bağlı olarak piyasalar ücret artışında hızlanmaya çok güçlü reaksiyon vererek yıl sonundan önce yeni bir faiz artırımı olasılığını işaretleyebilir." değerlendirmesinde bulundu.

Piyasa, politika yapıcılar 25-26 Eylül'de bir araya geldiğinde faiz artırımı kararı çıkacağını tamamen fiyatladı, Aralık'ta faiz artırımına ise yüzde 70 ihtimal veriyor. Vadeli piyasada traderlar 2019'da ise iki faiza rtırımından azına ağırlık veriyor. Noktasal grafiklerde görülen Fed'in çeyreksel dönem projeksiyonları bu yıl dört, 2019'da ise üç faiza artırımına işaret ediyor.

ABD İŞGÜCÜ PİYASASINDA SON GELİŞMELER

Perşembe günü ADP'nin açıkladığı veri geçen ay işe alımlarda soğuma yaşanmış olabileceğine işaret etti. Şirketler, Ağustos'ta beklenenin altında 163 bin işi ile neredeyse son bir yılın en düşük yeni istihdamını sağladı.

Öte yandan Ağustos bordroları bazı geçici faktörlerin etkisinin zayıflamasından fayda sağlayabilir. Toys “R” Us'ın mağaza kapanışları Temmuz'da düşüşe neden oldu ve bu da ilgili kategoride 31 bin 800 ile 1990'la kadar giden veri setindeki en büyük istihdam kaybının nedenlerinden biriydi.

Ekonomistler, yaz aylarında volatil eğilim gösteren ve Temmuz'da düşen yerel yönetim eğitim bordorlarında da sıçrama bekliyor.

EKONOMİSTLERİN ODAK NOKTASI ÜCRET ARTIŞI

Diğer taraftan 946 milyar dolarlık varlık yöneten Northern Trust Asset Management'ın kısa vadeli Sabit Getirili Menkul Kıymetler (SGMK) bölüm yöneticisi Peter Yi, şirketlerin tarifelere yönelik endişelerinin ücretler üzerinde baskı oluşturacağını söyledi.

Yi, Fed'in getiri eğrisine ilişkin endişeleriyle birlikte bu durumun Aralık'ta faiz artırılmaması ve 2019'da yalnızca bir kez faiz artırımına gidilmesini tahmin etmesine neden olduğunu belirtti.

Yi, "Şirketler, ekonomik koşullarda ve tarifelerin neye benzediğinde daha iyi bir netlik görmedikçe geçici işçileri kullanmaya odaklanmaya devam edecek ve ücretleri ılımlı artışta tutacak." dedi.

Wells Fargo'nun kıdemli ekonomisti Sam Bullard ise "İşgücü piyasasındaki sıkılaşma ve iş adamlarının ücret artıma planlarına yönelik anekdotlarındaki kanıtlara bağlı olarak ortalama saatlik ücretlerin beklenenden daha yüksek gelebilir." dedi.
Ekonomist Bullard, hala ücret artışlarında daha fazla hızlanma beklediklerini söyledi.