Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Amerikan hisse senedi piyasalarında tarihin en uzun süren boğa rallisi devam ederken Goldman Sachs 40 yıldan uzun bir sürenin en yüksek ayı piyasası sinyallerinin alındığına dikkat çekti.

Yatırım bankasının beş ayrı piyasa dinamiğini ölçen boğa/ayı adlı piyasa riski göstergesi, ayı piyasasına girme olasılığını yüzde 75 ile 1970'lerden beri en yüksek seviyede ölçüyor ve önceki yıla göre yüzde 10 yükseldi.

Goldman Sachs, Wall Street'te gevşek para politikası ve mali teşviklerin birleştiği sıradışı dönemin hisse senedi piyasalarında durmayan bir boğa döngüsü getirdiğini ifade etti. Bununla birlikte banka, gelinen noktada panik olmak yerine düşük getirilerin görüleceği bir döneme hazırlanmayı doğru kabul ediyor.

Gösterge, Shiller Fiyat/Kazanç (F/K) rasyosu üzerinden değerlemelerin yanı sıra ISM endeksi, işsizlik oranı, getiri eğrisinin vade yapısı ve çekirdek enflasyon seviyesini dikkate alıyor. 

AYI PİYASASI MI DÜŞÜK GETİRİ Mİ?

Göstergenin bileşenlerinden Nobel ödüllü ekonomist Shiller'ın Fiyat/Kazanç rasyosu yükseldikçe ilerleyen yıllardaki getirilerin de düştüğü biliniyor. Daha önce Credit Suisse'in bir araştırması S&P 500’ün 3 yıllık ortalama getiri oranlarını rasyoyla kıyasladığında getirilerin yüksek olduğu yılların genellikle öncesinde düşük F/K olan yılları izlediğini, yüksek F/K olan yılları ise daha düşük getirilerin olduğu yılların takip etiğini ortaya koymuştu.

Bu açıdan Goldman Sachs'ın risk gösteregesi de her ne kadar 1970'lerden beri en yüksek seviyeye ulaşmış olsa da ayı piyasası yerine daha düşük getirileirn olacağı bir döneme girilebileceği tezi daha makul kalıyor. 

Küresel kriz sonrası ABD'de 2009'dan bu yana S&P500'ün yükselişi yüzde 320'yi aştı. Aynı dönemde Dow Jones Industrial endeksi yüzde 300 ve Nasdaq yüzde 520'den fazla değer kazandı. Bu yılın başından bu yana bakıldığında ise Nasdaq'ta yükseliş yüzde 15 olurken S&P500'de yüzde 7,6 ve Dow Jones endeksinde yüzde 5.

Finansal piyasalarda bir varlığın fiyatının yüzde 20 düşüşü halinde ayı piyasasına girdiği kabul ediliyor. ABD hisse senedi piyasalarında 9,4 yıldır böyle bir düşüş görülmedi.

Fırat Bora Taş
Bloomberg HT Editör