Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:15'te güncellendi)

Hisse senetleri, yatırımcıların dikkatlerini ABD ile Çin arasında şiddetlenen ticaret savaşına ilişkin gelişmelere çevirmeleri ile birlikte haftaya karışık başladı. Asya hisse senetlerindeki kayıpların ardından Avrupa hisse senetleri ve ABD endeks vadelileri yukarı yönde hareket etti. Dolar ve ABD Hazine tahvilleri yatay bir seyir izledi.

Stoxx Europe 600 Endeksi erken saatlerde dalgalı bir seyiz izledikten sonra, kamu hzmet şirketleri ve bankalarda görülen yükselişlerin etkisiyle yönünü yukarı çevirdi. Şanghay ve Hong Kong'da işlem gören hisse senetleri, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'e karşı ticaret tehditlerini daha da artırmasının ardından sert düştü ve Hong Kong hisseleri ayı piyasası bölgesine yaklaştı. Japonya ve Güney Kore'de hisse senetleri değer kazanırken, Avustralya hisseleri fazla değişmedi. Gelişen piyasa hisseleri sert düştü. Petrol fiyatları, ham petrol darlığı olabileceği spekülasyonuna bağlı olarak, son iki ayın en sert haftalık kaybını gerçekleştirmesinin ardından yükseldi.

Ticaret anlaşmazlıkları ve gelişen piyasalarda görülen kargaşa, tatil nedeniyle kısalan geçen haftada sorunların ABD hisselerine bile yayılma işaretleri göstermesi ile birlikte küresel hisse senetlerinin görnümü üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Trump Çin'den ithal edilen neredeyse tüm ürünlere ek gümrük vergisi uygulanabileceğini işaret ederken, ABD'de Cuma günü açıklanan veriler, sağlıklı bir işgücü piyasasını ve ücret enflasyonunu işaret etti ve bu durum Fed'in bu yıl faiz artırımlarına gitmesi için yolu açtı.

Sydney'de Tribeca Investment Partners direktörü Sean Fenton, Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "Savunmacı pozisyon alma şu an için halen devam ediyor," dedi ve "Ticaret konusunda, piyasalar, son tarih yaklaştıkça biraz yumuşama bekliyorlardı, ancak gerilim daha da arttı" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer taraftan, isveç kronu, bu ülkede gerçekleştirilen seçimlerden tek başına iktidar çıkmamasına karşın yükseldi. Altın, metallerin çoğu ile birlikte düştü ve yükseliş gösteren emtianın geneline ters hareket etti.

Piyasalarda bu hafta izlenecek önemli olaylar şöyle;

*İngiltere Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası Perşembe günü politika kararlarını açıklayacak.
*Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Japonya Başbakanı Shinzo Abe bir araya gelecek.
*Apple Çarşamba günü son iPhone modellerini tanıtacak.
*Avustralya'da işsizlik rakamları Perşembe günü açıklanacak.
*Çin'de Cuma günü Ağustos ayı sanayi üretimi ve perakende satışlar verileri açıklanacak.
*ABD'de Cuma günü perakende satışlar, sanayi üretimi ve Tüketici Güveni verileri açıklanacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile yüzde 0.3 yukarıda seyrediyordu ve son iki haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirdi
*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.3 yükseldi ve bir haftayı aşkın süredir ilk kez yukarı yönde hareket etti.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.2 yükseldi ve son bir haftanın ilk yukarı hareketini gerçekleştirdi.
*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.1 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini yaptı.
*MSCI Gelişen Piyasa endeksi yüzde 0.7 gerileyerek 14 ayın en düşük seviyesini gördü.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.3 düşerek yaklaşık 13 ayın en düşük seviyesini gördü ve düşüşünü sekizinci güne taşıdı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 düştü.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 1.157 seviyesine çıktı.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.2 yükselerek 1.2943 ile bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek 111.06'ya indi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az yükselerek yüzde 2.94 ile bir ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan yükselerek yüzde 0.41 ile yaklaşık beş haftanın zirvesini gördü.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan artarak yüzde 1.783 ile bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.
*İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 12 baz puan düşerek yüzde 2.916 ile bir ayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1.1 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek varil başına 68.48 dolara çıktı.
*Altın yüzde 0.2 düşüşle ons başına 1,194.83 dolara indi.

(13:15'te güncellendi)