Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bloomberg HT tarafından 16 kurumla yapılan ankette medyan beklenti haftalık repo faizinde 400 baz puan artırım olması yönünde..

Buna göre politika faizinin % 17.75'ten % 21.75'e yükselmesi bekleniyor.

Beklentilerin kırılımına bakıldığında; en düşük beklentiyi paylaşan 1 kurum; haftalık repo faizinde değişiklik beklemiyor; ancak ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin 550-600 bps civarında artırılarak 21,25-21,75 aralığına yükseltileceğini öngörüyor.

En yüksek faiz artırım beklentisine sahip olan 2 katılımcı ise 725 bps faiz artırımı ile haftalık repo faizinin %25 seviyesine çekilmesini öngörüyor.



Banka Temmuz ayı toplantısında piyasa beklentilerinin aksine faizi değiştirmemiş, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını % 17.75'te tutmuştu.

Merkez Bankası geçen hafta yaptığı duyuruda fiyat istikrarını desteklemek amacıyla gerekli tepkiyi vereceğini belirtmişti. Son dönemde enflasyon görünümüne ilişkin gelişmelerin fiyat istikrarı açısından önemli risklere işaret ettiğini belirten Merkez Bankası fiyat istikrarını desteklemek amacıyla gerekli tepkinin verileceğini bildirmiş ve "Eylül ayı Para Politikası Kurulu toplantısında parasal duruş yeniden şekillendirilecektir" ifadelerini kullanmıştı.