Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi faiz kararı sonrası basın toplantısında konuşuyor. Frankufurt'ta konuşan Başkan, ekonomşk görünüme ilişkin risklerin hala geniş oranda dengeli olduğunu belirtti.

Varlık alım programının 30 milyar euro seviyesinde bu ayın sonuna kadar devam edeceğini aktaran Draghi, ardından programın orta vadeli enflasyon görünümüne ilişkin verilere göre yıl sonuna kadar aylık 15 milyar euroya indirileceği ve yıl sonunda da sona erdirileceğini dile getirdi.

Draghi büyümenin geniş tabanlı olduğunu ve enflasyonun arttığını, ekonomideki güçlenmenin güveni desteklemeye devam ettiğini bildirdi. Draghi, “Orta vadede yerel fiyat baskısının ve manşet enflasyondaki gelişmelerin daha da artmasını desteklemek için hala önemli bir para politikası teşviki gerekiyor.” diye konuştu.

AMB'nin gerektiğinde tüm enstrümanlarını kullanmaya hazır olduğunu vurgulayan Draghi varlık alımı bittiğinde destekleyici olmaya devam edeceklerini dile getirdi.

Draghi "yeniden yatırım stratejisini ne zaman masaya getireceğimizi tartışmadık" dedi.

KORUMACILIK RİSKİ VURGUSU 

Draghi korumacılık ve gelişen piyasalara dair risklerin ön plana çıktığına dikkat çekti.

AMB Başkanı, Türkiye ve Arjantin'den bulaşma riskinin önemli seviyede olmadığını ifade etti.

İtalya krizine de değinen Başkan, buradan da bir bulaşma yaşanmadığını dile getirdi.

BÜYÜME TAHMİNLERİ DÜŞTÜ

Bu arada AMB Euro Bölgesi için 2018 ve 2018 büyüme tahminlerini düşürdü. 2018 büyümesi %2.1'den %2'ye, 2019 tahmini %1.9'dan %1.8'e düşürüldü.

2018 enflasyon tahmini ise değişmeyerek %1.7'de kaldı.

Avrupa Merkez Bankası bugün beklenti doğrultusunda faiz oranlarında bir değişikliğe gitmedi.