Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) İcra Kurulu üyesi Benoit Coeure, AMB'nin, er ya da geç, politikasını sıkılaştırmaya başladığında, faiz artırımlarının hızı konusunda daha açık bir yönlendirme sağlamaya ihtiyaç duyabileceğini söyledi.

AMB'nin halihazırda faizleri en azından 2019'un yazına kadar rekor düşük seviyelerde tutması beklenirken (yatırımcılar bunu gelecek yıl faiz artırımına gidileceği şeklinde yorumluyor) , yetkililer artırım başladığında bunun ne hızla yapılmasını bekledikleri konusunda bir işaret vermediler.

Coeure, merkez bankasının bilançosunun varlık alımları ile büyümesi ve finansal krizden bu yana enflasyonun ardındaki dinamiklerin halen belirsiz olması ile birlikte, karmaşık politika ortamının, faiz artırımlarını bir ya da iki ay öncesinden işaret etme gibi önceki stratejilerin artık uygun olmayabileceğini söyledi. Coeure, bunun yerine, merkez bankasının harekete geçmeden önce hangi ekonomik veriyi görmesi gerektiğini söylemeyi düşünmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Coeure, "Faiz artırımı beklentilerine ilişkin iletişim, elbette, politika normalleşmesine geçişin yönetiminin sadece ilk basamağı," dedi ve "Koşullu özlü yönlendirme, politika yapıcıların faiz artırımlarının başlamasından sonra izleyecekleri yolun hızı konusunda açıklık sağlayabilir" şeklinde görüş bildirdi.