Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ünlü ekonomist Nouriel Roubini Bloomberg International'a Türkiye ve global ekonomiye yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Çin ile ABD arasındaki ticaret savaşlarında Çin'in daha agresif olabileceğini belirten Roubini "Eğer çin’i bastırmaya çalışırsanız Çin daha agresif olacak ve daha az işbirlikçi olacaktır. Bunun gerçekleşme olasılığı var. Birçok farklı şekillerde misilleme yapıp karşılık vereceklerdir. " ifadesini kullandı.

GELİŞEN PİYASALAR İÇİN ZOR ZAMANLAR

Gelişen piyasaların birçok küresel etmen sebebiyle zor zamanlar geçirdiğine vurgu yapan Roubini "Çin de bu sebeplerden bir tanesi. Ticaret savaşları riski var. Fed politikası var. Mali politika konusu var. Güçlü bir dolar söz konusu. Güçlü dolar da emtia fiyatlarının artması demek. İşte bütün bunlar gelişen piyasaların karşılaştığı küresel faktörler." dedi.

Roubini sözlerine şöyle devam etti; "Şayet Çin'in yurt içi talebi güçlendirip ekonomik büyümesini hedef olan %6.50’ye yakın tutmayı başararak ticaret savaşlarına cevap verecek olursa ki şu an 6.50’den fazla bir büyümeye sahip, işte o zaman gelişen piyasalar için olumlu olacaktır.

Eğer Çin sert bir düşüş yaşayacaksa bu gelişen piyasaları negatif etkileyecek ama aynı zamanda ABD, Avrupa ve dünya ekonomisi de olumsuz etkilenecektir." Roubini Çin'in bu ekonomik yavaşlama ile mücadele edecek araçları olduğunu belirtti.

"Ek tarifelerin ABD'li tüketicilere ek vergi olacağını söyleyebilir miyiz?" sorusuna ekonomist şu yanıtı verdi;

"Evet kesinlikle söyleyebiliriz. Tarife uyguladığınız zaman ihracat fiyatları da artar. Bu da yalnızca tüketicileri etkilemekle kalmaz, diğer ara ürünler de etkilenir. İş sektörü etkilenir. Eveet bu vergi demek. Hem de çok geriletici bir vergi. Çünkü Çin'den ithal ettiğimiz bu çeşit tüketici malları Walmart ve bunun gibi firmalar tarafından satılıyor ve düşük gelirli kişiler tarafından satın alınıyor. Yani bu yalnızca bir vergi olmakla kalmıyor, bu aynı zamanda çok geriletici bir vergi de."

TÜRKİYE YORUMU

Türk ekonomisine dair de değerlendirmelerde bulunan Roubini, Türkiye'de parasal sıkılaşmanın tek başına yeterli olmadığını belirtti. 

Roubini "Ekonomide aşırı ısınmaya sebebiyet veren mali ve yarı mali sebepler oldu, kredi teşviği Sayın Erdoğan’ın seçimi kazanmasını sağladı. Şimdi mali ve yarı mali politikaları sıkılaştırmaları gerekiyor ancak 2019 mart ayında yerel seçimler var. Resesyonun önüne geçmek istiyorlar. Çünkü yerel seçimleri de kazanmak istiyorlar. Olması gerektiği kadar sıkılaşma yapılmıyor.

Ekonomide özel sektör harcamalrında  iç ve dış dengesizlikler var. Cari açık da çok fazla. Daha fazla sıkılaşmaya ihtiyaç var çünkü enflasyon artacak" ifadelerini kullandı.