Advertisement
HABERLER ABONE OL

Garanti Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Tufan Cömert, Bloomberg HT'de Barış Esen'in Küresel Piyasalar programına konuk oldu.

Tufan Cömert, "Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı açıklamaların her biri kendi içinde uzun uzun tartşılacak, konuşulacak konular. Bir tanesi piyasa şartları içinde gerekli önlemlerin alınmaya devam edileceği başlığı. Buna göre hemen dönüp baktığımızda Merkez Bankası 625 baz puan faiz artırımı yaptı, oldukça yüksek, dünyadaki en yüksek faizlerden birisini veren bir  ülke haline geldik. Dolayısıyla Türk Lirası'ndaki kan kaybı artık faiz atarfından olmayacak. Bunu artık biliyoruz ve burada çok net bir adım atıldı. BDDK'nın türev piyasası ile ilgili yaptığı düzenlemeler var, yine Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın getirdiği Döviz kontratlarıyla ilgili düzenlemeler var. Nihayetinde Türk Lirası'nı korumak için bir takım adımlar atılıyor" dedi.

Cömert, "Cumhurbaşkanı'nın değindiği bir başka konu da serbest piyasa şartlarından taviz verilmeyeceği açıklaması. Herkesin sorduğu soru şuydu:"Döviz mevduatlarına el konulur mu?". Bu konuyla ilgili çeşitli yetkililerden defalarca açıklama yapıldı. Dolayısıyla buradan da döviz mevduatları, sermaye kontrolleri gibi bir adımın düşünülmediği sanıyorum ki artık herkes nettir" şeklinde konuştu.  

Tugfan Cömert, "Konunun siyasi tarafına bakacak olursak eğer, kimse Türkiye ile ABD arasındaki sorunun sadece bir rahip davası olduğunu düşünmüyor. Olay tamamen jeopolitik konularla ilgili. Burada Sayın Cumhurbaşkanı'nın verdiği mesaja biraz da o gözle bakmamız gerekiyor. Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarının tonuna baktığımızda da gayet olumlu. Bu açıklamalar ve piyasaları tatmin edecek bir program (Orta Vadeli Program -OVP) görmemiz durumunda, piyasalarda bir süredir gördüğümüz toparlanmanın, dengelenme sürecinin bir süre daha devam etme ihtimali yüksek" dedi.