Advertisement
HABERLER ABONE OL

Uzmanlar bugün açıklanan ekonominin 3 yıllık yol haritasına dair Bloomberg HT'ye değerlendirmelerde bulundu.

AA Finans Analisti Cüneyt Paksoy Yeni Ekonomi Programı'nı dengeli bulduğunu belirterek "Herşey enflasyonla mücadele, mali disiplin ve reel sektörün desteklenmesi üzerine kurgulanacak beklentisi vardı. Bakan'ın açıklamalarında bu sinyaller alındı." değerlendirmesini yaptı.

Ekonomist Haluk Bürümcekçi programda 4 önemli nokta olduğunu belirterek "Birincisi büyüme tahminleriydi. Daha düşük belirlenmiş. Beklentimden daha düşük tahminler yapılmış. 2. olarak bakılacak konu; bütçedeki tedbirlerdi. Burada da harcamalar ve yatırımlar tarafında önemli kesintiler var. Bunu olumlu görebiliriz. Diğer bir konu başlanmamış projelerin yapılmayacağı konusu, bu da olumlu.

Son olarak da 'bankacılıkta sorunlu kredilerde plan gelecek mi?' konusu vardı. Planda yer almadı gibi görünüyor ama satır aralarını okuyunca mali bünye değerlendirme çalışması yapılacak olması önemli. Gerekirse sektöre her türlü destek verilecektir deniyor, bunun da yer alması pozitif." şeklinde değerlendirme yaptı.

"GERÇEKÇİ"

Ünlü&Co. Strateji ve Ürün Geliştirmeden Sorumlu Yönetici Direktörü Murat Gülkan ise yeni programın gerçekçi olduğunu belirtti. Gülkan "Ana makro parametrede bakılınca büyümenin arzu edilenden daha düşük olacağının kabul edilmesini iyi bir işaret olarak  görüyorum. Yani %2.3'lük büyüme tahmininin programa girmiş olması gerçekçi olduğuna dair işaret.

Enflasyonla ilgili bir mucize olmayacağı beklentisi görüyoruz. Cari açık beklentileri de bence gerçekçi. Bunların ötesinde ortaya konan sayısal hedefleri görmek lazım. Kamuda ne kadar tasarruf önlemleri olacak görmemiz gerekir" değerlendirmesini yaptı.